IN ACEST ARTICOL:
In Ajun de Craciun, gospodinele pregatesc adevarate festinuri pentru masa de Craciun. Pe masa de Craciun nu lipsesc preparatele din carne de porc, sarmalele cu mamaliguta, ciorba de perisoare, muraturile, cozonaci calzi si placinte, vin si tuica fiarta. V-am pregatit cele mai gustoase preparate din carne de porc, pe care le puteti realiza chiar voi, acasa: carnati afumati, sunca de casa, chiftelute de porc, rulada din carne tocata.

Pentru masa de Craciun v-am pregatit cateva idei - aperitiv preparate din carne de porc:

Carnati afumati

Va prezint o reteta de carnati afumati, dupa o reteta secuiasca a bunicii mele.Reteta de carnati este de la bunica, doar ca ea facea totul "la ochi". Mama a definitivat-o si a adus-o la gramaje exacte

Ingrediente necesare pentru carnati afumati:

  • 11 kg carne macra porc
  • 5 kg slanina cruda
  • 0,150 kg sare
  • 0,320 kg usturoi
  • 0,050 kg piper
  • 0,250 kg boia

Mod de preparare carnati afumati:

Se amesteca mai intai condimentele cu ulei si apa pana se obtine o pasta lichida si abia apoi se incorporeaza in carnea si slanina macinate. Se amesteca bine compozitia sa se omogenizeze.

Dupa ce umpleti carnatii ii lasati 48 de ore la zvantat agatati pe o bara.

Apoi ii puneti la afumat cu lemn de fag sau stejar (cu putregai sau inmuiate in apa sa fumege). Se afuma de 3 ori, din doua in doua zile.

*Sfat de la mama - adaugati la condimente si 5 lingurite de zahar pudra la 30 kg de compozitie pentru a mentine culoarea frumoasa a carnii.

O reteta recomandata de blogul amainbucatarie.blogspot.ro

Sunca de casa

Lista ingrediente sunca ingrediente:

  • sunca (de pe burta porcului cu slanina si carne) de cel putin 2 kilograme
  • sare
  • boia
  • 10 catei de usturoi
  • zeama de varza
  • 2 ardei iuti
  • 2-3 frunze de dafin

Mod de prepare sunca de casa:

Sunca se sareaza si se lasa 2 zile la rece. Se ia apoi si se pune intr-un vas termorezistent si se acopera cu zeama de varza. Se fierbe 30 de minute, se da in clocot. In zeama in care fierbe se adauga 2-3 frunze de dafin si cam 2 ardei iuti.

Dupa ce a fiert se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit, se taie in bucati si se unge cu mujdei pregatit din 10 catei de usturoi si pulbere de ardei rosu (boua iute). Se da apoi in camara, la loc rece. Se lasa asa cam 5-7 zile, dupa care se lasa la vant. Abia apoi se poate servi.

Aceasta reteta este recomandata de blogul ideidelicioase.blogspot.ro

Carnati in foietaj

Carnati in foietaj – Un aperitiv gustos, usor de preparat si intr-un timp foarte scurt.

Ingrediente necesare pentru carnati in foietaj:

  • aluat de foitaj
  • ou
  • sare
  • piper
  • carnati picanti

Mod de preparare carnati in foietaj:

Se intinde aluatul si se taie in fasii lungi de 8 – 10 cm si inguste de 3 – 4 cm, care se ung cu ou batut cu sare si piper. Se aseaza pe fiecare fasie de aluat cate o bucata de carnat si se ruleaza.

Se cresteaza rulourile in doua trei locuri cu ajutorul unui cutit, se ung deasupra cu ou si se coc in cuptorul foarte bine incins inainte, timp de 25-30 minute.

Aceasta reteta a fost oferita de blogul truedelights.ro

Chiftele in aluat de bere

Ingrediente necesare pentru chiftele in aluat de bere:

Aluat:

  • 400 gr faina
  • 1/2 plic drojdie uscata
  • 5 linguri ulei
  • 1/2 lingurita sare
  • 250 ml bere

Chiftele:

  • 500 gr carne tocata amestec porc + vita
  • un ou
  • 3 linguri pesmet
  • 1 ceapa mica
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de usturoi
  • /2 lingurita piper

Mod de preparare chiftele in alut de bere:

Pentru aluat: amestecam intr-un bol faina cu drojdia si sarea. Adaugam berea si uleiul treptat framantand cu mana pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini.
Separat amestecam ingredientele pentru chiftele si formam cu mana umeda 20 de chiftele rotunde.
Aluatul il impartim in 20 de parti egale si formam bilute pe care apoi le intindem usor cu sucitorul.
Punem in fiecare cerc cate o bila de carne si strangem la mijloc apasand usor.
Asezam bilele formate, cu partea stransa in jos, intr-o tava termorezistenta unsa cu unt si tapetata cu faina si le lasam la dospit aprox 20 de minute.
Le coacem in cuptorul preincalzit la aprox 175-180 grade timp de 35 de minute pana se rumenesc usor deasupra.
Se pot servi calde sau reci, sunt bune oricum.
Eu le-am servit cu o pasta dulce picata de legume facuta de mama mea.

Aceasta reteta a fost propusa de blogul timeaioo.blogspot.ro

Rulada din carne tocata cu branza si ardei:

O mancare satioasa ce poate fi servita pe post de aperitiv la o petrecere in familie.

Ingrediente necesare pentru rulada din carne tocata cu branza si ardei:

  • 500 gr carne tocata
  • 3 felii paine
  • usturoi dupa gust
  • 1 ou
  • sare, piper
  • 100 gr branza de oi
  • verdeata, eu am pus patrunjel
  • un ardei gras colorat dupa preferinta
  • 100 ml vin alb sec

Mod de preparare rulada din carne tocata cu branza si ardei:

Carnea tocata se condimenteaza cu sare si piper, adaugam painea inmuiata in apa si stoarsa, usturoiul pisat, oul batut si amestecam bine.
Se intinde compozitia pe o folie alimentara, deasupra carnii se rade branza, presaram patrunjelul verde tocat si asezam pe margine fasii de ardei capia.

Rulam cu grija. Asezam rulada intr-o folie de aluminiu si invelim bine. Introducem in cuptorul incalzit la 180 grade cca 15-20 min. Scoatem, desfacem de folie si turnam vinul. Lasam la cuptor , pana ce devine rumen, stropim din cand in cand cu vinul.
Am urmat reteta intocmai, iese o bunatate buna atat calda, cat si rece intr-un sandwich.

O reteta recomandata de blogul poetagurmanda.blogspot.ro

Pe langa aceaste bunatati, la masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca:toba, lebar, sorici, sunca, piftie, salata de boeuf, care merg perfect cu niste muraturi taranesti.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri