12 pasi pentru prepararea painii acasa - Tutorial

12:10, 18 Octombrie 2013 publicat în Retete culinare8 share-uri

Daca te-ai decis sa-ti prepari singura painea, la tine acasa, si vrem sa te felicitam pentru asta, ti-am pregatit un tutorial care o sa-ti fie de folos. Iata cum poti pregati o paine pufoasa si delicioasa in 12 pasi:

Pasul 1

Eu am ales sa lucrez de data asta cu drojdie proaspata - daca lucrati cu drojdie proaspata sariti la pasul 3.
Drojdie proaspata o maruntesc usor si o pun intr-un mic vas alaturi de zahar. Zaharul are calitatea de a "trezi" dorjdia.

Citeste si:
#Gatimacasa: Aparate pentru gătit acasă și preparat mâncăruri...
#Gatimacasa: Aparate pentru...

Pasul 2

Peste zahar si drojdie se toarna apa calduta (nu fierbinte pentru ca omoara dorjdia!) si se lasa aproximativ 5 minute sau pana incepe sa faca mici bulbuci la suprafata.

Citeste si:
Kaufland Romania inlocuieste pungile subtiri cu variante...
Kaufland Romania inlocuieste...

Pasul 3

Intre timp pregatiti faina si faceti o groapa in mijloc in care turnati amestecul cu drojdie.
Daca lucrati cu drojdie uscata, goliti continutul plicului in gropita si turnati peste apa calduta.

Pasul 4

Adaugati uleiul sau grasimea (daca si ce cere reteta).

Pasul 5

Incepeti incet sa incorporati faina in lichid prin miscari circulare, adaugand treptat lichidul cerut de reteta si luand treptat din faina de pe margine. Niciodata nu goliti intreg lichidul deodata!

Pasul 6

Adaugati alte ingrediente cerute de reteta - ca de exemplu cartofii, pentru a va folosi de umezeala lor si sa "reglati" din apa turnata.

Pasul 7

Framantati pana cand ati incorporat toata faina si ati obtinut un aluat care nu se mai lipeste de mana sau de peretii vasului.

Pasul 8

Cand peretii vasului raman curati, dati o forma rotunda aluatului si lasati-l la dospit cat va cere reteta folosita.
Eu pentru dospit folosesc cu precadere un vas de la Tupperware care se inchide etans si "pusca" dopul cand aluatul a crescut.

Pasul 9

Se lasa aluatul la crescut.

Pasul 10

Cand reincepeti framantarea dupa prima crestere a painii, apasati in jos aluatul cu pumnul si cu o miscare circulara. Apoi framantati putin si...

Pasul 11

...se pune aluatul pe o suprafata infainata unde se mai framanta putin. Framantarea se face cu precadere aici apasand cu podul palmei aluatul sau se intinde cu sucitorul.

Pasul 12

Se da painii forma dorita si se lasa la crescut a doua oara, in functie de cat cere reteta.

Acest tutorial a fost recomandat de blogul amainbucatarie.blogspot.ro

Iata cateva retete de paine care te-ar putea interesa:

Chfile graham cu fulg de secara

Paine fara framantare

Paine impletita

Paine alba cu lapte


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri