Coliva ocupă un loc central în tradiția creștin-ortodoxă românească, fiind un preparat încărcat de semnificație în ritualurile de pomenire. Această rețetă tradițională își are rădăcinile în antichitate, evoluând dintr-un simplu amestec de grâu fiert cu miere.
În esență, coliva tradițională constă în grâu fiert (sau arpacaș), zahăr, nucă și diverse arome. Grâul simbolizează trupul celui decedat, iar dulceața reprezintă viața veșnică. Prepararea urmează anumite ritualuri, precum spălarea grâului în 9 ape, simbolizând cele 9 cete îngerești.
foto VIS Fine Art/ Shutterstock
În cultura românească, coliva leagă lumea celor vii de cea a celor plecați. Oferită ca pomană la înmormântări și parastase, este considerată o ofrandă pentru sufletul celui răposat, întărind legătura dintre comunitate și memoria celor dispăruți. Această tradiție ne amintește că, prin rugăciunile noastre neîncetate, cei plecați se apropie tot mai mult de Dumnezeu.
Ingrediente necesare pentru rețeta de colivă
Pentru a aduce la viață această tradiție culinară încărcată de semnificație, veți avea nevoie de următoarele ingrediente pentru a prepara o colivă tradițională aromată:
-
500 g arpacaș (grâu decorticat)
-
300-400 g nucă măcinată
-
300 g zahăr tos sau miere de albine
-
Coajă rasă de la 1 lămâie
-
2 plicuri zahăr vanilat
-
2 fiole esență de rom
-
1,5 l apă
-
1/2 linguriță sare
Pentru a îmbogăți aroma și textura, puteți adăuga și aceste ingrediente opționale:
-
150 g stafide
-
1 linguriță scorțișoară măcinată
-
Coajă rasă de portocală
Nu uitați de elementele decorative care vor da colivei un aspect tradițional și atractiv:
-
Nucă măcinată fin
-
Fulgi de cocos
-
Pudră de cacao
-
Bomboane colorate mici
-
Jumătăți de miez de nucă
Cum se face coliva pas cu pas
Acum că aveți toate ingredientele pregătite, să trecem la procesul de preparare. Urmați acești pași pentru a crea o colivă tradițională gustoasă:
-
Spălați arpacașul în mai multe ape reci, până când apa rămâne limpede.
-
Puneți arpacașul într-o oală încăpătoare cu apă rece (raport 1:3) și adăugați puțină sare.
-
Fierbeți la foc mediu-mic timp de 40-50 de minute, amestecând ocazional, până când boabele sunt moi și "înflorite".
-
Opriți focul și lăsați arpacașul să se răcească complet, acoperit, timp de 8-10 ore.
-
A doua zi, adăugați zahărul sau mierea, nuca măcinată, coaja de lămâie rasă, esențele și celelalte arome.
-
Frământați bine compoziția cu mâinile până se omogenizează.
-
Modelați coliva pe un platou sau în castroane și decorați-o după preferințe.
Pregătirea și fierberea arpacașului
Fierberea corectă a arpacașului este fundamentul unei colive reușite. Iată cum să procedați pentru a obține textura perfectă:
-
Alegeți o oală încăpătoare cu fund gros. Spălați arpacașul în mai multe ape reci, până când ultima apă rămâne limpede.
-
Scurgeți bine arpacașul și adăugați apă rece în proporție de 3:1 față de cantitatea de arpacaș.
-
Adăugați o jumătate de linguriță de sare și puneți oala la foc mediu spre mare, fără capac.
-
La primul clocot, reduceți focul la minim și îndepărtați spuma formată la suprafață.
-
Lăsați să fiarbă la foc mic 40-50 de minute, amestecând ocazional, până când boabele sunt moi și "înflorite".
-
Opriți focul când lichidul a fost absorbit. Acoperiți oala și lăsați arpacașul să se răcească complet, 8-10 ore.
Adăugarea ingredientelor și aromelor
După ce arpacașul s-a răcit complet, este momentul să-i adăugăm aromele care vor transforma această bază simplă într-o colivă delicioasă. Urmați acești pași pentru a obține o colivă aromată și gustoasă:
-
Transferați arpacașul răcit într-un castron mare.
-
Adăugați zahărul sau mierea și amestecați bine pentru o încorporare uniformă.
-
Încorporați nuca măcinată, păstrând câteva bucăți mai mari pentru textură.
-
Adăugați coaja rasă de lămâie pentru o notă proaspătă.
-
Incorporați esența de rom și zahărul vanilat.
-
Opțional, adăugați stafide înmuiate în prealabil în rom.
-
Frământați bine compoziția cu mâinile până se omogenizează toate ingredientele.
Rețeta colivei ca la mănăstire
Pentru cei care doresc să urmeze o rețetă mai apropiată de tradiția monastică, iată cum puteți prepara o colivă după rețeta mănăstirească. Această variantă pune accent pe simplitate și semnificația spirituală a preparatului.
Ingredientele necesare pentru coliva mănăstirească sunt:
-
500 g arpacaș
-
1,5 l apă
-
1/2 linguriță sare
-
300 g zahăr tos sau miere de albine
-
300-400 g nucă măcinată
-
Coajă rasă de la 1 lămâie
-
2 plicuri zahăr vanilat
-
2 fiole esență de rom
Pentru a prepara coliva de post conform tradiției mănăstirești, urmați acești pași:
-
Spălați arpacașul în 9 ape reci, simbolizând cele 9 cete îngerești.
-
Fierbeți arpacașul cu apa și sarea la foc mic 40-50 de minute, amestecând ocazional.
-
După fierbere, lăsați să se răcească complet, acoperit, 8-10 ore.
-
A doua zi, adăugați restul ingredientelor și frământați bine compoziția.
-
Modelați coliva pe un platou și decorați-o cu nucă măcinată, formând o cruce în centru.
Sfântul Paisie Aghioritul ne învață că prin rugăciuni și milostenii, inclusiv prin oferirea colivei, îi ușurăm pe cei adormiți. Această tradiție ne amintește de importanța legăturii spirituale cu cei plecați dintre noi.
Decorarea și prezentarea colivei
Aspectul colivei este la fel de important ca și gustul său. O prezentare tradițională și îngrijită adaugă un plus de respect și semnificație acestui preparat ritual. Iată cum puteți decora coliva pentru o prezentare tradițională:
-
Modelați coliva pe un platou rotund sau într-un castron adânc, dându-i o formă ușor bombată.
-
Acoperiți suprafața cu un strat uniform de nucă măcinată fin sau fulgi de cocos.
-
Realizați o cruce în centru folosind pudră de cacao. Folosiți un șablon pentru precizie.
-
Decorați marginile cu jumătăți de miez de nucă sau bomboane mici colorate.
-
Adăugați ornamente precum stafide sau fructe confiate pentru modele decorative.
Sfaturi pentru o colivă reușită
Pentru a vă asigura că coliva dumneavoastră va fi apreciată pentru gustul și textura sa, țineți cont de următoarele sfaturi esențiale:
-
Alegeți ingrediente de calitate, în special arpacașul și nuca.
-
Spălați bine arpacașul până când apa rămâne limpede.
-
Folosiți proporția corectă de apă la fierbere - de 3 ori cantitatea de arpacaș.
-
Nu adăugați zahăr în timpul fierberii arpacașului.
-
Lăsați arpacașul fiert să se răcească lent, acoperit, 8-10 ore.
Urmând aceste sfaturi și pașii detaliați în această rețetă, veți obține o colivă tradițională delicioasă, cu textura și aromele perfecte, demnă de cele mai apreciate rețete din tradiția românească. Fie că o preparați pentru o ocazie specială sau pentru a păstra vie această tradiție culinară, coliva astfel pregătită va fi cu siguranță apreciată de toți cei care o vor gusta.
foto prima pagină greenair/ Shutterstock, Marius GODOI/ Shutterstock
Crescând într-un mic oraș de munte, am avut mereu acces la resurse naturale și am învățat de la bunica mea secretele plantelor medicinale și ale rețetelor tradiționale. Această pasiune m-a condus către o carieră în...
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri