ghid pentru o viaţă împlinită

Chisalita sau compot de prune

"Sub acelasi nume si aproape in acelasi fel gatita, chisălita (sau pisalita) se face in intreaga tara si pretutindeni unde sunt sate romanesti. Lucrare simpla, dar deosebit de importanta in bucataria romaneasca de post, saptamani intregi de vara – toamna.” (R.A.Roman)

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru compot de prune:

  • prune
  • corcoduse
  • zahar
  • apa

Cum se prepara chisalita in zona Buzaului

Prunele si corcodusele se spala, se desfac in doua si se indeparteaza samburii. Se pun in oala si se adauga apa numai cat sa le acopere. Zahar se adauga dupa gust. Se poate lasa si fara zahar, daca prunele sunt suficient de dulci. Amestecul se pune la fiert, la foc mic, pana cand fructele se inmoaie.
Chisalita se serveste rece, ca desert sau in loc de orice alt fel de mancare.

Compot de prune pentru iarna

Pentru consumul imediat avem chisalita, iar pentru iarna -compot de prune.

Ingrediente

  • prune
  • zahar -3 linguri pentru fiecare borcan
  • apa

Cum se prepara compot de prune:

Prunele se spala si se pun in borcanele spalate si sterilizate. In fiecare borcan se adauga zaharul, apoi se toarna apa. Borcanele se inchid cu capace etans si se scutura de cateva ori pentru a se topi zaharul.
Zaharul care va ramane, se va topi la fiert. Borcanele se introduc la cuptor pentru 40 de minute, cu tava de la aragaz umpluta cu apa, asezata dedesubt. Compotul este gata atunci cand apa se coloreaza usor, incepe sa faca bule, iar prunele se ridica la suprafata. Compotul se lasa sa se raceasca in cuptor.

compot de prune

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul truedelights.ro

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Chisalita sau compot de prune.