IN ACEST ARTICOL:
Sucul proaspat de cartofi are proprietati curative exceptionale in cazul ulcerului sau a gastritei, a constipatiei usoare sau a scorbutului, iar ceaiul obtinut prin fierberea cojii de cartof este excelent pentru persoanele cu hipertensiune arteriala. Unii medici recomanda sucul proaspat de cartofi drept un veritabil medicament ce reuseste sa vina de hac pana si celor mai crunte migrene.

Legume ieftine si banale, la indemana tuturor, deliciu culinar al copiilor si al adultilor, cartofii pot fi gasiti in mai toate rafturile supermarketurilor si in tarabele din piete. Nu este putin timp de cand i-am inclus in alimentatia noastra si aproape ca nu trece zi fara sa ne bucuram de gustul lor placut. Cati dintre noi stiu insa despre proprietatile terapeutice ale cartofului sau despre numeroasele beneficii pe care consumarea acestor legume le aduce organismului? Cati dintre noi cunosc ca dintre toate alimentele, cartoful este poate si cel mai eficient in curele de slabire? Contrar opiniei generale, cartoful nu ingrasa daca nu este preparat cu grasime sau daca nu este consumat in combinatie cu grasimi animale.

100 grame de cartofi ajunsi la maturitate contin 88 de calorii, 2,0% proteine, 0,15% lipide, 19,0% glucide, asadar cartoful nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede daca este gatit intr-un mod corespunzator. Cel mai sanatos mod de preparare al cartofilor este prin fierberea in coaja deoarece in coaja se gasesc cele mai multe vitamine, minerale si fibre. Cartofii au un continut bogat de magneziu -substanta minerala avand o actiune benefica asupra sistemului nervos, fier -indicat in prevenirea anemiilor, potasiu – esential pentru buna functionalitate a inimii si detoxifierea organismului. In proportie de 74,68%, cartofii contin apa.

Desi valoarea energizanta a cartofilor difera in functie de specie, cartofii constituie insa o leguma consistenta si una dintre cele mai bogate surse de energie si proteine. In plus, cartofii contin si foarte multa vitamina C, 200 de grame de cartofi asigurand jumatate din doza zilnica de vitamina C recomandata. Cartoful reprezinta un aliment usor digerabil daca este fiert, iar in combinatie cu sucul de rodii inlesneste calmarea iritatiilor intestinale. Nu acelasi lucru il putem spune insa si despre cartofii prajiti, a caror digestie se realizeaza cu dificultate din cauza continutului mai ridicat de lipide. De asemenea, in compozitia cartofilor dulci intra si betacarotenul, antioxidant ce are un rol important in protejarea organismului impotriva cancerului.

Studii recente demonstreaza ca acesta leguma are un efect usor sedativ, calmant asupra sistemului nervos, consumarea cartofului fiind indicata in cazul epuizarilor nervoase sau in tratarea insomniilor. Sucul proaspat de cartofi are proprietati curative exceptionale in cazul ulcerului sau a gastritei, a constipatiei usoare sau a scorbutului, iar ceaiul obtinut prin fierberea cojii de cartof este excelent pentru persoanele cu hipertensiune arteriala. Daca urmariti eliminarea toxinelor din organism, puteti consuma sucul de cartofi in combinatie cu cel morcovi sau varza ca pe un excelent detoxifiant.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri