IN ACEST ARTICOL:
Regimul alimentar specific perioadei convalescentei trebuie sa fie unul bogat in substante hranitoare, care sa tonifice si sa intareasca organismul, stimuland capacitatea acestuia de regenerare si vindecare. Regimul alimentar specific perioadei convalescentei trebuie sa fie unul bogat in substante hranitoare. Optati pentru alimente ale caror digestie nu va supune organismul unui efort suplimentar. Iaurtul reprezinta un aliment medicament ce nu trebuie sa lipseasca din dieta convalescentilor.

Convalescenta reprezinta perioada de recuperare de dupa o anumita boala, o perioada de tranzitie in care organismul se intremeaza, ajungand treptat la starea de sanatate maxima, cea de dinainte de boala. Se stie ca alimentatia detine dintotdeauna rolul principal in mentinerea sanatatii, cat si refacerea acesteia. Nu se poate ajunge la o recuperare deplina doar prin respectarea tratamentelor medicamentoase recomandate de medic, ci acestea trebuie insotite si de un regim alimentar echilibrat.

Prin urmare, regimul alimentar specific perioadei convalescentei trebuie sa fie unul bogat in substante hranitoare, care sa tonifice si sa intareasca organismul, stimuland capacitatea acestuia de regenerare si vindecare. Chiar daca dieta specifica convalescentei variaza in functie de tipul bolii de care a suferit persoana respectiva si ca atare necesitatile nutritionale sunt si ele diferite de la caz la caz, exista insa anumite reguli, restrictii si recomandari alimentare generale de care trebuie neaparat sa tineti cont daca doriti sa accelerati procesul de vindecare.

In aceasta perioada de redobandire a sanatatii fizice si psihice de dinainte de boala, consumati alimente apreciate pentru capacitatile lor de vindecare a organismului si de intarire a sistemului imunitar. Deoarece functiile organismului nu au revenit in totalitate la capacitatile maxime, optati pentru alimente ale caror digestie nu va supune organismul unui efort suplimentar. Optati asadar pentru alimente placute la gust cu un continut vitaminic si mineralic ridicat. Este recomandat sa cresteti aportul de legume si fructe ce contin vitaminele A, C si E sau de minerale precum fier, zinc sau magneziu, ce diminueaza starile de oboseala fizica sau nervoasa, favorizand fortifierea organismului.

Morcovii, usturoiul (consumat cu moderatie), legumele radacinoase, carnea de peste alba sau de pui, supele concentrate de legume (cea de telina este excelenta), salate de fructe (kiwi, struguri, citrice, fructe de padure – fructe proaspete bogate in vitamina C), sucurile obtinute din fructe si legume proaspete, fara adaosul unor indulcitori precum zaharul nu trebuie sa lipseasca din dieta in perioada de recuperare dupa boala. Spanacul, stevia sau urzicile sunt indicate mai ales pentru efectul lor de detoxifiere si de curatare a sangelui si datorita aportului de minerale. Pe de alta parte, evitati sa consumati mancaruri foarte grase, prajeli (ouale trebuie preparate prin fierbere, nicidecum prin prajire), carne rosie, alimente amare, foarte acre sau usturate, precum si alimente ultraprocesate ca zaharul, painea alba (ce contine faina alba rafinata) sau orezul decojit.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri