Reteta de post: Zacusca cu ciuperci

12:04, 12 Aprilie 2011 publicat în Retete culinare

Am facut de multe ori zacusca simpla. De fapt, este cu vinete, dar asa am deprins din copilarie ca trebuie sa fie zacusca, asa ca formula mea de baza nu poate exclude vinetele. Cu ciuperci nu am facut pana saptamana trecuta.

Urmeaza cea cu fasole. Si poate si cu altele, cine stie ce idei imi mai vin...

Asadar, un kilogram de ciuperci, unul de rosii, doua de ardei capia (sau kapia???), jumatate de kilogram de ceapa, un kilogram de vinete si condimente dupa cum ai chef.

Citeste si:
Impetigo – simptome, cauze, tratament
Impetigo – simptome, cauze,...

Prima parte e la fel la toate tipurile de zacusca: se coc si se curata ardeii si vinetele si se pun la scurs, se toaca ceapa si se pune la calit, cand s-a ingalbenit se adauga ardeii taiati bucatele. Am auzit de varianta in care legumele pentru zacusca se dau prin masina de tocat ori se maruntesc cu robotul de bucatarie. Eu nu sunt adepta acestor metode. Ca si la conservele din fructe, prefer sa vad cu ochii mei ce mananc.
Mai departe, ciupercile spalate si curatate se scurg, se taie marunt si se pun la calit intr-o tigaie antiaderenta, pana iese apa din ele. Se scurg iar si se adauga in cratita cu ceapa si ardei.

Dupa ce s-au inmuiat si ciupercile, am pus vinetele coapte, taiate bucatele. Ceva mai tarziu se adauga rosiile, curatate de coaja si taiate si ele cubulete.

In faza asta, eu adaug sare (legumele deja au lasat sarea lor) si condimentele: boabe de piper si coriandru, praf de piper si eventual un pic de boia, sa fie putin mai picanta, dar si frunze de dafin. E gata cand compozitia e omogena, iar legumele toate sunt bine incorporate in sos.

Citeste si:
5 Suplimente naturiste care tratează TUSEA
5 Suplimente naturiste care...

Din cantitatile enumerate la inceput, am avut sase borcanele de 320 de grame si inca un castronel, pentru degustare. Am pus zacusca fierbinte in borcanele sterilizate si le-am infasurat apoi pe toate intr-o patura. S-au racit abia a doua zi, cand le-am mutat la rece.
Asta e! Nu e mare scofala. Voi face si cu fasole. Si ma bate gandul sa pun si morcov. Ceva rau nu are cum sa iasa, nu?

Pe blogul bucatareli.blogspot.com puteti gasi mai multe retete delicioase.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri