Daca vreti sa va impresionati musafirii incercati acest preparat savuros! Se poate prepara cu orice fel de carne (pui, vita, porc sau vanat). Potrivit pentru orice ocazie!

Timp de preparare: 2 - ore

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru pui sub capac de paine:

  • 1 kg de pulpe de pui
  • 400 gr rosii
  • 100 gr masline
  • 1 catel usturoi
  • 1 pahar vin alb
  • 400 gr ciuperci champignon
  • 2 rosii deshidratate
  • 1 ardei iute uscat
  • patrunjel
  • 2 frunze de dafin

Pentru capacul de paine:

  • 300 gr faina
  • 10 gr drojdie proaspata
  • cca 160 gr apa calduta
  • 1 lingura ulei de masline
  • 5 gr sare

In plus:

  • 1 lingura de faina
  • 2 linguri de apa

pui la cuptor

Mod de preparare pui sub capac de paine:

Intr-un vas de lut, punem la calit in 3 linguri de ulei de maline, 1 catel de usturoi necuratat, dar zdrobit putin cu muchia unui cutit. Dupa 2 minute, adaugam pulpele de pui taiate si condimentate cu piper,sare si cimbru dupa gust in doua si le lasam pe foc mic pana prind culoare. Dupa ce s-au rumenit, adaugam 1 pahar de vin alb iar in momentul in care alcoolul s-a evaporat adaugam maslinele, rosiile taiate in bucatele, ciupercile (daca sunt mari le taiem in doua, daca nu, le lasam intregi), rosiile deshidratate tocate marunt, patrunjelul tocat si foile de dafin. Acoperim cu capac si lasam la foc mic cca 30 minute. Din cand in cand, intoarcem puiul de pe o parte pe cealalta.

Intre timp, ne ocupam de capacul de paine. Punem intr-un vas faina iar in centru adaugam drojdia dizolvata in apa calduta si uleiule de masline. Incepem sa framantam si cand prinde consistenta adaugam sarea.
In functie de tipul de faina folosit, aluatul poate mai cere putina apa. Adaugati lingura cu lingura pana ce obtineti un aluat elastic care nu se mai lipeste de mana.

Luam cratita de pe foc si o lasam cateva minute sa se racoreasca.

Intr-un vas micut, amestecam 1 lingura de faina cu cca 2 linguri de apa astfel incat sa obtinem un aluat fluid ca cel de caltite. Intindem aluatul de paine intr-o foaie subtire, mai mare decat diametrul cratitei. Ungem cu o pensula bordura cratitei si cam 2 cm din partea exterioara a ei cu aluatul fluid, indindem aluatul de paine pe intreaga suprafata a cratitei si il presam bine. Aluatul fluid are rol de "lipici" asa ca nu va speriati ca o sa va treziti cu capacul in cratita pentru ca o data bagat la cuptor va creste frumos.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Reteta boiereasca: pui sub capac de paine.