DIficultate: medie
Ingrediente de trebuinta in reteta: 1 pui intreg (la 1,5-2 Kg), cartofi, sare grunjoasa, lamaie, piper boabe, cimbru, ceapa si usturoi verde, ulei de masline, marar si patrunjel verde.
Mod de preparare pui la rotisor cu cartofi copti:
Puiul se curata bine la interior si se parleste la exterior de urmele de puf si pene (producatorul roman, destul de nou pe piata interna nu a invata inca, sa si verifice calitatea marfii pe care o expediaza, nu doar sa intocmeasca hartiile din care sa reiasa ca ar fi facut controlul de calitate), se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta sau se sterge cu o carpa curata.
Puiul intreg, uscat, se unge la interior si la exterior, cu un amestec format din ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru, coaja de lamaie si zeama de lamaie, ceapa verde tocata marunt.
Alternativa culinara, pentru gurmetii declarati ! Nu este nicio greseala daca puiul se pune intr-o punga si se tine la macerat in amestecul mentionat mai sus, la rece (in frigider) 2-3 ore sau chiar de seara pana a doua zi. Dupa macerare, carnea fripta va avea un gust deosebit.
Cartofii de marime medie (cu cartofi noi, reteta este o adevarata delicatesa – gurmanzii de profesie vor intelege, de ce) se tavalesc bine prin acelasi amestec mentionat mai sus.
Puiul scos din amestecul de macerare, se prinde pe vergeaua rotisorului cu ghearele din dotarea acestuia. Pentru ca puiul sa nu se rasuceasca in timpul rotirii (tot proiectantul echipamentului este responsabil de “fragilitatea” vergelei si a sistemului de prindere), copanele si aripile se fixeaza mai strans, cu sfoara de bucatarie.
Puiul fixat pe vergeaua rotisorului se introduce in cuptorul aragazului, in dispozitivul special al aragazului si se porneste motorul care invarte vergeaua.
In cuptorul aragazului, sub vergeaua rotisorului care se invarteste, se aseaza o tava de copt in care se pun cartofii.
Cartofii se vor coace in grasimea scursa din pui in timpul frigerii acestuia.
Periodic, se unge puiul cu amestecul de macerare. Se are in vedere, sa nu sece lichidul din tava, adaugand si in tava amestec de macerare, dupa caz.
Se pregateste si un mujdei de usturoi, de sezon. Mujdeiul la romani este un ingredient din bucataria traditionala romaneasca, des servit, la mai toate preparatele din carne, indiferent de carne, sezon sau de modul de preparare al fripturii.
Cand puiul la rotisor este gata, grasimea din tava in care s-au copt cartofii se adauga peste mujdeiul de usturoi.
Pot fi unii meseni mai “sensibili” la usturoi ! Grasimea in care s-au copt cartofii poate fi pastrata separat intr-un bol si se va servi pusa pe carnea de pui, fara mujdei de usturoi.
Se pune de o mamaliga calda. Cu friptura de pui, in special, mamaliga calda, rareori lipseste de la masa romanilor.
Se poate felia niste mamaliga rece (unsa cu putin ulei de masline) si frige pe gratarul de tuci.
Puiul la rotisor se serveste cald, cu cartofi copti, salata de bureti, sos de la friptura si mujdei de usturoi. Un pahar de vin alb, sec, rece, nu poate lipsi de la un asa festin.
O reteta testata si recomandata de blogul www.despremancare.ro
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară