Clatite de ardei rosu cu guacamole
Ingrediente necesare pentru clatite de ardei rosu cu guacamole:
- 3 ardei rosii (aproximativ 200 g)
- 1 rosie mare zemoasa sau 100 ml apa
- 100 g seminte de in, macinate in rasnita
- 200 g seminte floarea soarelui decorticate, inmuiate timp de 4-6 h
- zeama de la jumatate de lamaie
- 3 catei de usturoi
- sare dupa gust
Mod de preparare:
Toate ingredientele se blenduiesc pana devin o pasta omogena. Compozitia trebuie sa aiba consistenta precum a unui aluat gros de clatite. Se rastoarna pe o folie paraflex sau cerata si se da la deshidrator timp de 8 h. Dupa ce timpul s-a scurs, se indeparteaza cu grija clatita si se mai lasa la uscat inca 2-3 h.
Clatitele se vor umple cu pasta de guacamole si se vor servi pe loc.
Orez salbatic cu legume
Ingrediente necesare pentru orez salbatic cu legume:
Orez:
- ½ cana orez salbatic
- 2 cani apa
- 1 lg sare
- 2 Lg mix de condimente
- Se pun la inmuiat pentru 48h
Sos de legume:
- 1 ardei
- 1 rosie
- 2-3 cuburi telina si patrunjel
- 1 varf cutit cimbru
- 1 varf cutit de patrunjel tocat
- 3 Lg ulei presat la rece
- 2 catei usturoi
- ½ lg miere
- sare dupa gust
Mod de preparare orez salbatic cu legume:
Toate se proceseaza in robot sau blender.
Atunci cand orezul “infloreste” inseamna ca este destul de moale pentru a fi consumat. Mare atentie fiindca are un gust puternic, atat raw cat si fiert. Unii oameni il suporta, altii nu, si de aceea va recomand sa incercati reteta in cantitate mica.
Vegetalele proaspete, mai exact rosiile sau ardeii, sunt scumpi in perioada aceasta si foarte chimici. Daca pe timp de vara/toamna v-ati facut provizii de rosii, ardei, vinete si dovlecei pe care i-ati uscat in deshidrator sau cuptor, acum va veti putea bucura de o reteta cu gust de vara. Daca legumele sunt uscate sub 40°C, acestea de regula isi pastreaza in mare parte gustul specific si nutrientii, chiar si dupa un an de la uscare.
Salata de cruditati
- 2, 3 morcovi
- ¼ telina poate sa fie mare sau mica
- 3 pastarnac
- 1 mar
- 1 radacina patrunjel
- maioneza de avocado (e mai cremoasa)
Toate se dau pe razatoarea cu zimti mai mari si se amesteca cu maioneza. E delicioasa, si are gust foarte deosebit. Se poate pastra cu incredere in frigider pentru cateva zile, intr-un vas de sticla sau emailat, cu capac.
Chiftele fara foc delicioase
Ingrediente necesare pentru chiftele din conopida:
- 1 conopida mica cruda
- zeama de la jumate lamaie
- 6 Lg seminte in inmuiate timp de 2h
- 2 Lg fulgi drojdie*
- sare dupa gust
- 2 Lg ulei
- 2 cani faina nuca macinata sau din migdale pentru final
Mod de preparare chiftele din conopida:
* Atentie, fulgii de drojdie, nu sunt acele granule gasite la pliculete pentru cresterea aluatului. Sunt chiar fulgi precum cei de cartofi, de drojdie inactivata.
Primele 5 ingrediente se amesteca si se lasa pentru 5 minute sa se patrunda. Vara compozitia aceasta va fi mai lichida, din cauza ca toate sunt mai bine hidratate decat iarna. Compozitia se va lasa la scurs intr-o sita emailata sau se va stoarce cu mana. Daca tot nu s-a mai inchegat, atunci se va mai adauga 1-2 cani faina de migdale/nuci sau faina din seminte de floarea soarelui. Se formeaza chiftelele dupa care se dau prin faina de nuca.
Pentru retete culinare raw vegan vizionati episoadele ce apartin show-ului Ligia’s Kitchen.
Supa de rosii
Ingrediente necesare pentru supa de rosii:
- 4 rosii proaspete de marime medie
- 4 castraveti cruzi mijlocii
- 1 gogosar rosu mare
- 4 jumatati de rosii uscate la soare
- 2 catei de usturoi maricei
- 2 linguri cu varf de seminte organice de canepa
- 1 lingura ulei de masline extra virgin
- 1 lingurita de ulei picant
- 3 linguri de otet balsamic
- 1 lingurita boia de ardei dulce si doar foarte putina apa plata, sau cam cat sa rezulte consistenta pe care o preferati
Mod de preparare supa de rosii:
Pregatirea efectiva a supei – extrem de intuitiva:) Am maruntit nu foarte elaborat toate legumele, punand in blender rosiile in primul strat de langa cutit. Castravetii i-am pus fara coaja cu gandul la o textura mai prietenoasa a supei mele, in lipsa unui Blendtec (ce sa fac, momentan mi se pare prea scump).
Despre semintele de canepa si beneficiile lor am mai scris si nu vrea sa ma repet, dar adaug ca uleiul de masline chiar este extravirgin (a se citi ca nu l-am luat de la supermarket, caci nu ma mai incred in etichete) si provine din Grecia, unde am ramas cu gandul din iulie si pana acum.
Uleiul picant este pregatit in casa, pe baza de ardei rosu foarte picant care se tot macereaza de vreo saptamana in acelasi ulei de masline grecesc. Otetul balsamic vine de la Oliviers & Co, ceea ce va doresc tuturor. E scump, stiu, e chiar “piperat” de scump, dar sa stiti ca, folosit cu cumpatare si respect (la aproape 100 de lei sticla normal ca-l respecti), te tine cateva luni bune. Si mai are un avantaj enorm, acela de a fi 100% natural, ceea ce il face in ochii mei un produs de lux.
Ultima nota bene se duce catre boiaua de ardei dulce care vine din Creta, adus de BioBunatati. Cata bucurie imi face acest gand poate nu intelegeti! Ma rezum la a spune ca mancand din supa mea m-am gandit nu numai la recoltele bogate ale taranilor romani, dar si la plajele sudului extrem grecesc si la soarele cotropitor si la gustul minunat al tuturor legumelor de pe acele meleaguri.
Stiti cat mi-a luat sa spal legumele, sa le toc, sa le dau bine-bine prin blender si apoi sa le pun in farfurie pe post de supa delicioasa si cruda? 15 minute. Eu chiar cred ca rivalizeaza pe buna dreptate cu supa la plic si o si invinge. Si mai cred ca toti cititorii de aici inteleg de ce. Drept pentru care ii iubesc si ii respect!
Blogul Crazy Good Raw va recomanda si alte retete raw vegan.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară