IN ACEST ARTICOL:
Indulcitorii artificiali sunt substante chimice ce indulcesc la fel ca zaharul, dar cu mai putine calorii. Intrucat indulcitorii sunt mult mai dulci decat zaharul, este nevoie de o cantitate mult mai mica pentru a obtine acelasi efect. Asa se face ca produsele care contin indulcitori artificiali au mai putine calori decat cele cu zahar. Indulcitorii artificiali fac deseori parte din dietele ce au drept scop slabirea sau controlul greutatii.
Indulcitorii artificiali sunt substante chimice ce indulcesc la fel ca zaharul, dar cu mai putine calorii. Intrucat indulcitorii sunt mult mai dulci decat zaharul, este nevoie de o cantitate mult mai mica pentru a obtine acelasi efect. Asa se face ca produsele care contin indulcitori artificiali au mai putine calori decat cele cu zahar. Indulcitorii artificiali fac deseori parte din dietele ce au drept scop slabirea sau controlul greutatii.

Exista numeroase suspiciuni ce planeaza asupra sigurantei consumului de indulcitori artificiali. Lipsa unor studii consistente, desfasurate pe termen lung, care sa cuprinda persoane ce consuma aceste produse pe perioade lungi, impiedica oamenii de stiinta sa se pronunte cu certitudine asupra unor efecte adverse banuite sau sugerate de testele pe animalele de laborator.
Iata cei mai importanti indulcitori si efectele lor asupra organismului uman:

Aspartamul:


A fost descoperit in 1965 si de atunci gama de produse alimentare in care este folosit s-a largit continuu. Este prezent in diferiti indulcitori, guma de mestecat, cereale, gelatina, bauturi carbogazoase. Actualmente este utilizat in peste 6000 de produse alimentare.


Aspartamul are continut caloric, insa datorita faptului ca este de 160 – 220 de ori mai puternic decat sucroza, cantitati foarte mici sunt necesare pentru indulcire astfel incat aportul caloric este practic neglijabil. Doza zilnica recomandata este de 50 mg pentru fiecare kilogram corp.


Este contraindicat persoanelor care sufera de fenilcetonurie.
Aspartamul este un indulcitor extrem de controversat, existand numeroase articole si opinii asupra pericolelor utilizarii sale. Intre reactiile adverse produse de consumul de aspartam, confirmate de studii si trialuri clinice au fost durerile de cap, depresia, cresterea poftei de mancare.

Zaharina:


Exista de aproximativ 100 de ani si este considerat indulcitorul cu efectele cele ma studiate. Nu contine nici o calorie, nu creste glicemia si este de 200 pana la 700 ori mai dulce decat sucroza (zaharul de masa). Zaharina este considerat unul dintre cei mai siguri indulcitori. Doza zilnica recomandata de zaharina este de 5 mg pentru fiecare kilogram corp. (pentru un adult de 70 de kg se recomanda 350mg zaharina). Este folosita ca indulcitor de masa, in produsele de panificatie, gemuri si dulceturi, conserve de fructe, dulciuri, prajituri, sosuri pentru salate. Mai este folosita in produse cosmetice, suplimente vitaminice si parafarmaceutice.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri