Postul reprezinta rezumarea alimentatiei doar la produse vegetale, excluzandu-le in totalitate pe cele de origine animala: oua, lactate, carne si alte preparate care contin aceste produse. Produsele animale contin mai multe toxine decat cele de origine vegetala, in special carnea de porc, oaie, vanat, iepure. Sunt si produse animale al caror continut in toxine este neglijabil, la fel ca si in cazul produselor vegetale, cum ar fi carnea de pui, de peste, lactatele, ouale etc. Totusi postul le exclude si pe acestea, fiind practic o lunga cura de detoxifiere a organismului si totodata o cura de slabire prin aportul nutritiv scazut, lipsit de proteine si lipide, insa bogat in vitamine si minerale.
De asemenea produsele de post sunt usor digerabile, reechilibrand mecanismele digestive. Fiind sarace in grasimi, reduc colesterolul, tensiunea, refac purgatia si mobilizeaza depozitele adipoase. Acest tip de alimentatie solicita mult mai putin ficatul spre exemplu.
Totusi, alimentatia vegetariana nu contine unele vitamine esentiale pentru buna functionare a organismului, cum ar fi cele din complexul B existente in produsele animale, si totodata nu contine proteine, esentiale pentru refacerea celulara si buna functionare a mecanismelor genetice celulare. Spre exemplu pentru inmultire sau regenerare o celula are nevoie de proteine si lipide, fara de care aceste procese nu pot fi mediate. De aceea se recomanda ca un astfel de regim vegetarian sa nu fie urmat in permanenta sau pe o perioada foarte lunga de timp. Totodata astenia de primavara este accentuata de inceperea postului, care devitalizeaza putin organismul si ii micsoreaza efectele de regenerare, cele anabolice si totodata scade usor imunitatea, fiindca multe procese ale sistemului imunitar sunt mediate de proteine, iar anticorpii sunt de fapt lanturi proteice si pentru obtinerea lor sunt necesari aminoacizii.
La finalul postului credinciosii se hranesc cu pofta din produsele preparate inaintea sarbatorilor pascale, produse traditionale care adesea sunt “grele” atat pentru digestie, cat si pentru metabolizarea hepatica si celulara. Dupa un lung regim vegetarian se recomanda ca introducerea alimentelor de origine animala sa se efectueze treptat si sa se evite cele bogate in toxine sau grasimi: carne de porc, maioneza, prajeli, carne de miel, de iepure, vanat. Se recomanda alimente precum: gratar de pui sau peste ori preparate la cuptor, garnituri cu sosuri vegetale ci nu cu grasimi complexe, branzeturi, lactate, oua fierte.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară