Insa mancarea traditionala romaneasca de Paste este mult mai complexa decat ar trebui, continand tochituri de carne (drob, sarmale), preparate grase din carne de miel, dulciuri bogate in carbohidrati etc. Dupa terminarea postului introducerea brusca a acestor preparate complexe in alimentatie nu are repercursiuni favorabile asupra sanatatii. Acumularea brusca de toxine si aportul mare de grasimi complexe si proteine suprasolicita brusc intregul organism, ficatul, toate procedeele metabolice, digestia, activeaza procesele alergene putand avea loc eruptii urticariene, cresterea brusca a tensiunii, indigestii etc. Asocierea cu alcoolul prezinta si mai mari riscuri pentru sanatate.
Ce mancam de Paste?
Atunci cand vin sarbatorile pascale si stiti ca postul s-a terminat aveti tendinta de a incerca toate mancarurile. De aceea se recomanda sa evitati excesele alimentare si sa gustati din tot ceea ce va face pofta, insa fara a manca pe saturate. De asemenea puteti prepara drobul spre exemplu din organe de miel si cateva oua fara a folosi foarte multe grasimi, utilizand mai multe legaturi de zarzavaturi (patrunjel, marar), sarmalele pot contine mai putina carne, mai mult orez si este bine sa fie facute din frunze de varza acra (murata), preparatele din carne de miel sa fie obtinute la cuptor sau prin retete de ciorbe, dulciurile sa fie reprezentate in special de salatele de fructe, mai putini cozonaci si placinte, pasca fara faina (un blat subtire doar pentru mentinerea continutului) si garnituri din vegetale sau salate de cruditati. Se recomanda maxim un pahar de bauturi alcoolice la masa.
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
Alimentatia interzisa in sarcina si listerioza
3 obiceiuri importante pentru a slabi
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară