Am intrat deja de ceva vreme pe ultima sută de metri cu pregătirile de Sărbători, așa că vin astăzi cu un articol cu câteva idei de vinuri care să completeze mesele festive de care te vei bucura alături de cei dragi luna aceasta. Și, pentru că în România avem destule crame ce produc vinuri excelente, toate recomandările de vin sunt de la crame din România.

Vinuri pentru desert

Dacă toate vinurile menționate anterior sunt seci, ei bine, la desert recomand un vin demidulce sau dulce. Pentru a asocia vinul cu desertul există o singură „regulă” general valabilă: desertul să nu fie mai dulce decât vinul. Dacă nu se întâmplă asta, desertul va acoperi aromele din vin iar acesta din urmă nu ar mai putea fi apreciat corespunzător - va părea plat.

Astfel, la desert îți propun o Tămâioasă Românească dulce din gama Artisan de la crama Aurelia Vișinescu. Vinul merge atât cu cozonac, cât și cu deserturi din ciocolată neagră. Nu știu ce desert ai în plan anul acesta de Sărbători însă recomand să nu fie unul prea dulce pentru a te bucura din plin atât de desert cât și de vin. Sau, dacă nu ai în plan ceva dulce, Tămâioasa Românească dulce este în sine un desert!

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Leagăn pentru toată copilăria

Spumantul, prieten cu majoritatea felurilor de mâncare

Dacă vinurile propuse mai sus ți se par prea multe și ai vrea să ai un singur vin pe care să îl asociezi cu succes cu majoritatea felurilor de mâncare de pe masă, recomand un vin spumant.

Vinurile spumante sunt vinuri ușoare, potrivite atât la începutul, în timpul, cât și la finalul mesei așa că dacă anul acesta vrei să alegi un singur vin “potrivit pentru toată masă” poți alege un spumant al cramei Petro Vaselo, situată în zona viticolă numită Dealurile Banatului, în apropiere de Timișoara: spumantul Bendis Rose sau Bendis Nadir. Primul, cel rose, este realizat din struguri Pinot Noir, iar al doilea din struguri Pinot Noir și Chardonnay. Ambele sunt proaspete (recomand recolta 2020), au aciditate destul de ridicată și se asociază bine atât cu aperitivele mai grase, cât și cu aperitivele din peste (iar dacă ai la aperitive somon spumantul acesta este un deliciu!), cât și cu sarmale și cozonac.

Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă? VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

O altă propunere de vin spumant este să alegi unul din colecția Rhein Extra al cramei The Iconic Estate, parte din Alexandrion Group. Crama The Iconic Estate are viile în zona Dealu Mare, între Ploiești și Buzău, însă vinurile spumante sunt produse prin metoda tradițională crama din Azuga la Pivnițele Rhein & Cie Azuga 1892. Colecția de spumante Rhein Extra include 2 tipuri de spumante: cel alb, din struguri Chardonnay, potrivit atât la aperitiv, la mâncăruri din carne albă și la deserturi pe baza de fructe și cel Rose, realizat din struguri Pinot Noir care este potrivit pe întreg parcursul mesei.

Indiferent ce vin vei alege pentru mesele speciale din această lună decembrie eu îți doresc de pe acum “Sărbători Fericite” alături de cei dragi! Și nu uita ca anul acesta să savurezi cu măsură atât vinurile cât și mâncărurile delicioase!


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri