IN ACEST ARTICOL:

Am intrat deja de ceva vreme pe ultima sută de metri cu pregătirile de Sărbători, așa că vin astăzi cu un articol cu câteva idei de vinuri care să completeze mesele festive de care te vei bucura alături de cei dragi luna aceasta. Și, pentru că în România avem destule crame ce produc vinuri excelente, toate recomandările de vin sunt de la crame din România.

de Carmina Nițescu, Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer.

Știm deja că de Sărbători avem parte de multe feluri de mâncare, care mai de care mai gustoase și că în această perioada fără să vrem putem face excese. Așa că propun încă de la începutul acestui articol să ai grijă ca anul acesta de Crăciun, de Revelion și între acestea să savurezi cu măsură atât mâncărurile apetisante cât și vinurile pe care le propun.

Cum știu că în meniul de Crăciun (dar și cel de Revelion), mesele sunt bogate și au mai multe feluri de mâncare prezente ca la mesele obișnuite, mai jos găsești câteva recomandări de vinuri care să meargă bine cu aperitive, fel principal și desert. Și între ele, că știu că mesele acestea durează destul de mult.

Vinuri potrivite cu aperitive

Se știe că aperitivele pentru masa de Crăciun și cea de Revelion, de obicei, sunt ceva mai grase decât la alte mese festive (se servește în mod obișnuit șorici, piftie, tobă, salată boeuf). Motiv pentru care la aceste aperitive recomand să servești un vin cu aciditate ridicată. Acesta poate fi un vin spumant (despre care povestesc mai jos, într-o secțiune separată a articolului) sau un vin alb din următoarele soiuri de struguri: Fetească Regală, Crâmpoșie Selecționată, Șarbă sau Zghihară.

După cum observi, în cazul vinurilor albe am numit deocamdată numai soiuri de struguri românești de care e posibil să fi auzit sau nu. Toate aceste soiuri de struguri au în comun aciditatea ridicată însă ei sunt foarte diferiți la gust. Pe cât posibil, pe viitor recomand să încerci cel puțin un vin din fiecare soi de strugure menționat ca să vezi diferența. Întorcându-mă la recomandările de vinuri pentru aperitive, dacă vrei să alegi o Fetească Regală o recomand pe cea de la crama Viile Metamorfosis, fie cea din gama Nomad a cramei Aurelia Vișinescu sau, de ce nu, cupajul White Artisan realizat de aceeași cramă care este realizat din 3 soiuri diferite de struguri: Fetească Albă, Fetească Regală și Tămâioasa Românească. Dacă vrei să alegi un vin din Crâmpoșie Selecționată află că acest tip de strugure este specific din zona Drăgășani și găsești trei variante foarte savuroase la cramele Avincis, Bauer și Domeniul Știrbey. Șarba și Zghihara sunt 2 tipuri de struguri specifici zonei Moldova din România așa că dacă vrei să încerci unul din aceste vinuri cu nume mai puțin știute află că Șarba este produsă în mai multe game de Crama Gîrboiu, iar Zghihara o găsești la Domeniile Averești.

Dacă aperitivele pe care le servești sunt diverse astfel încât o parte sunt din preparate mai grase, dar ai pe masă și preparate de tipul salatelor sau peștelui, poți încerca un vin din soiul Chardonnay, Sauvignon Blanc sau un cupaj din aceste două soiuri. Dacă te gândești să alegi un Chardonnay, o primă recomandare este vinul Anima Chardonnay de la crama Aurelia Vișinescu, iar o altă recomandare este vinul Maletine de la crama Petro Vaselo. Ambele vinuri au o complexitate foarte mare și se potrivesc bine cam cu toate tipurile de aperitive reci. Dacă vrei să alegi un Sauvignon Blanc recomand Caii de la Letea Volumul II Sauvignon Blanc Fume de la crama Viaviticola Sarica Niculițel din Delta Dunării. Este un vin învechit timp de 3 luni în butoaie de stejar, destul de complex dar ușor de băut și savuros. Iar dacă preferi un cupaj din cele 2 soiuri, poți alege vinul Anno Chardonnay și Sauvignon Blanc al cramei Licorna Winehouse.

Vinuri potrivite cu fel principal

Pentru felul principal aș avea multe recomandări de făcut și cred că aș scrie un articol numai pe această tema. Însă, pentru a păstra lista recomandărilor cât mai simplă aș zice că la felul principal care ar putea fi reprezentat de sarmale sau tot felul de fripturi (sau ambele), aș merge pe vinuri roșii, fie din soiul Fetească Neagră, fie din soiul Cabernet Sauvignon. În ambele cazuri recomandări pot fi multe, însă pentru acest articol aleg să propun vinuri savurate de mine în ultimii 2 ani pentru a fi cât mai relevante. Astfel, dacă dorești să alegi un vin roșu din soi de strugure românesc vei merge pe Fetească Neagră: recomand Fetească Neagră din gama Grand Vin a cramei Alira situată în Dobrogea, precum și câteva vinuri din soiul Fetească Neagră din zona Dealu Mare, zona în care specialiștii spun că acest soi este reprezentat cel mai bine: Anno 2018 de la Licorna Winehouse (am scris despre asta aici), Fetească Neagră de la Valahorum, Artisan Fetească Neagră sau Anima 3 Fete Negre – aceste 2 vinuri fiind create de Aurelia Vișinescu.

Dacă vrei ca la masa festivă să savurezi un vin mai complex dintr-un soi de strugure internațional o bună idee este să alegi un Cabernet Sauvignon. În România avem o mulțime de producători de vinuri din soiul Cabernet Sauvignon însă dintre toți aș alege câteva vinuri din Dealu Mare: fie Cabernet Sauvignon din gama Cantus Primus de la Viile Metamorfosis, fie Anno Cabernet Sauvignon 2016, fie cupajul Bon Viveur 2015 (Cabernet Sauvignon și Merlot), cele 2 din urmă ale cramei Licorna Winehouse. Toate trei sunt vinuri complexe, vinuri ce merită a fi decantate înainte de a fi consumate, vinuri ce vor fi savurate puțin câte puțin alături de preparate din carne.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>>


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri