Nu stiu cat e de originala reteta, daca corespunde cu varianta turceasca/greceasca, dar nu conteaza prea mult. Aveam cateva reviste cu mai multe variante de retete pe care le-am combinat in functie de ce ingrediente am avut prin casa si de cat timp am vrut sa bucatarim.
Asa ca sa incepem :) Am facut baclavaua in tava cuptorului, in care foile s-au potrivit la fix si au iesit vreo 12 - 14 portii de baclava.
Ingredientele sunt:
- 1 pachet foi de placinta
- 300 g nuci
- 100 g zahar
- 200 g miere
- 3 linguri scortisoara
- esenta de rom
- 1 pahar de apa (300 - 400 ml)
- fistic pentru ornat (25 g)
- ulei pentru uns foile (70 - 100 g)
Mod de preparare:
Am lasat foile de placinta sa se decongeleze bine, asa cum scria pe ambalaj.
Nucile le-am macinat cu accesoriul pentru taiere al mixeruluisi le-am amestecat cu 2 linguri de scortisoara.
Impartim in 3 foile, cum la noi in pachet au fost 10 foi, am pus 4-3-3. Am uns tava cu ulei si am pus o foaie de placinta. Am uns-o cu ulei peste si am pus urmatoarea foie. Tot asa pana am terminat prima parte din foi. Peste am pus jumatate din cantitatea de nuci. Am continuat sa punem cea de-a doua parte din foile de placinta, unse cu ulei. Apoi am pus si restul de nuci si ultima parte de foi unse.
Taiem baclavaua inainte sa o dam la cuptor in ce forma vrem. Dam la cuptorul incins la 200 de grade si lasam cam 40 - 50 de minute, pana se rumeneste frumos.
In acest timp pregatim siropul: punem la fiert paharul de apa impreuna cu zaharul si esenta de rom. Cand fierbe amestecul, il luam de pe foc si il lasam sa se racoreasca. Adaugam mierea si scortisoara cand siropul este cald si lasam sa se dizolve. Siropul trebuie sa fie fierbinte cand il turnam peste baclava si nu trebuie sa fie foarte lichid, ca sa ramana si pe foile de deasupra. Lasam sa se raceasca, sa se insiropeze bine si ornam cu fistic macinat.
Baclavaua a iesit duuulce si foarte aromata de la cantitatile industriale de scortisoara pe care le-am folosit, dar ca orice desert are cam multe calorii: 100 de grame au aproximativ 300 de calorii. Este o reteta de post foarte gustoasa si merita incercata.
Mai multe retete delicioase puteti gasi pe blogul furnicuti.blogspot.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară