Chiar este un secret ! Se arunca apa, in care a stat fasolea, la muiat. Se pune alta apa rece, cat sa acopere fasolea boabe si se da apa in cateva clocote. Se arunca prima apa, in care a fiert fasolea boabe. In aceasta apa se regasesc de cele mai multe ori, foitele albe, ramase din teaca usacata, in care au fost boabele de fasole. O vorba batraneasca zice ca asa dispar ulterior, balonarile si atat de mediatizatele “bombardamente”, datorate consumului de fasole boabe. Eu cred ca este o exagerare, in ceea ce priveste disparitia. :P
Fasolea boabe se pune la fiert, cu apa rece, in oala de presiune, la foc mic, atat cat supapa oalei doar sa susure, nu sa fluiere. Se adauga un morcov, o ceapa, un ardei gras, o radacina mica de telina, o radacina mica de patrunjel, o radacina mica de pastarnac. Legumele se lasa intregi. Legumele fierte pot fi folosite ulterior, la o salata de beuf.
Daca nu fierbi mai multa fasole, pentru a face si alte feluri de mancare, cu fasole boabe, nu trebuie puse toate legumele. Este de ajuns ceapa si morcovul. Se adauga o crenguta de cimbru.
Fasolea boabe, bine fiarta, se omogenizeaza cu mixerul. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust. Se amesteca cu ulei de floarea soarelui si cu putina apa, in care a fiert fasolea boabe, pana se obtine o pasta consistenta.
Se prajeste ceapa alba, tocata rondele, in ulei de floarea soarelui. Se taie, marunt si 4-5 catei de usturoi, care se calesc impreuna cu ceapa. Peste ceapa calita se pune pasta de tomate, diluata in putin apa calduta sau suc de rosii.
Ceapa prajita se pune peste pasta de fasole, fierbinte si se lasa sa se imbibe pasta de fasole cu ceapa prajita.
Cand sunt rosii de gradina, sucul de rosii se face proaspat, din rosii tocate (date pe razatoare) si fierte pana se obtine un suc. In ceapa prajite se poate adauga patrunjel verde, tocat mai mare.
Fasolea batutua se serveste cu paine prajita si salata de varza murata. Peste varza murata se pune putina boia iute si boia dulce, marar verde, tocat marunt.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?