IN ACEST ARTICOL:
Intotdeauna, am considerat fasolea boabe, gatita in orice mod, mai mult sau mai putin rustic, mai sofisticat sau mai la indemana tuturor, ca pe o delicatesa

Aceasta reteta ne este recomandata de Gheorghe Popa

Pe la inceputurile mele in ale bucatarelilor, pe acest blog, am scris un articol despre fasolea boabe la romani, care era de fapt un intreg sir de osanale ridicate de mine, in cinstea preparatelor avand ca baza, fasolea boabe. Nefiind dotat cu camera foto, la acea vreme, nu am pus poze. Ulterior am scris, separat, 3 retetele – Ciolan de porc afumat cu fasole boabe, Iahnie de fasole boabe cu afumatura si fasole batuta cu ceapa prajita, la care am pus si poze.

Nu sunt un pofticios, din cale afara, dar de cate ori vad fasole boabe, gatita, ma invit singur, sa gust (daca fasolea este la vedere, palpabila) si ma grabesc sa ajung acasa si sa pun niste fasole boabe la fiert. :D

Pentru fasole batuta este de preferat sa cumperi fasole cu bobul mic, care fierbe repede (daca nu este veche, de 2-3 ani). Cu ceva ani in urma, cumparam fasole boabe, toamna, de la precupetele din piata si aveam pana toamna urmatoare. De vreo 2-3 ani, am observat ca fasolea boabe, tinuta in camara, face gargarite (niste insecte negre, care gauresc boabele de fasole, in special boabele mari de fasole). M-am gandit ca precupetele nu erau chiar producatoare, ci doar niste comerciante, care luau marfa de la oagarii colorati, ai pietelor si o vindeau apoi ca fiind din recolta proprie.

Reversul medaliei ? Nu mai am stoc de fasole boabe, in camara si sunt nevoit sa-mi programez pofta de fasole, in functie de cum gasesc marfa, pe piata, la tarancile veritabile (deja identificate) sau pur si simplu, sa comand tarancilor sa-mi aduca. Imi permit, sa comand, ca doar ne-am imprietenit, de atatia ani, de cand fac, aproape zilnic, turul pietelor (ca doar toate drumurile mele, plecand de acasa si venind spre casa, vreau nu vreau, trec prin piata). Avantaje si dezavantaje. Daca te roaga, cu marfa, chiar daca nu-ti trebuie, in momentul respectiv, cumperi. Daca vrei ceva si comanzi, in maxim 2-3 zile, primesti.

Fasolea boabe se spala in cateva ape si se lasa la muiat, in apa rece, de seara pana dimineata, pentru a se inmuia.

Nu cred ca este un secret, dar parca poti sa stii !? Fasolea boabe, lasata la muiat, se umfla si fierbe mai repede. :P


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri