Tot mai multe gospodine au inceput, sa-si prepare singure painea cea de toate zilele, ajutate fiind si de cuptoarele cumparate de prin market. Motivele pot fi multe: unele legate de faina utilizata (este preferata faina neagra sau faina integrala, autentica, fara agenti de crestere sau agenti de conservare), altele legate de modul de coacere (coaja sa fie crocanta) si de aspectul painii obtinute (bine coapta la interior si rumenita la exterior).

Dificultate: medie

Ingrediente de trebuinta in reteta: 1 Kg de faina (0,750 Kg faina neagra si/ sau integrala si 0,250 Kg faina alba), drojdie proaspata (15-20 grame), o lingura de sare grunjoasa, 1-2 linguri de ulei de masline, o lingura de zahar tos, apa calduta.

Mod de preparare paine de casa: Faina se cerne printr-o sita fina pentru a se retine eventualele impuritati.

De ce amestecam si faina alba ? Faina alba ajuta la crestea cocai pentru paine, iar painea obtinuta va fi mai pufoasa.

In faina cernuta se adauga sarea grunjoasa, drojdia proaspata (sfaramata intre degete) si zaharul.

Cum procedam ? Se foloseste un blid/ copaie din lemn cu un volum de 5-6 litri. Nu as putea sa spun, de ce din lemn, dar asa avea mama. Si oricum, painea va fi cu siguranta cat mai pura posibil. Aluatul pentru paine se pregateste prin amestecare cu mana (de preferat) sau folosind o lingura din lemn.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

Se toarna apa calduta si se amesteca drojdia, zaharul si sarea grunjoasa, cu putina faina, in mijlocul cantitatii de faina, pana se formeaza o masa lipicioasa de cca. 40-50 grame.

Se continua cu adaugarea de apa calduta, in trepte/ cantitati mici si incorporarea de faina, progresiv, avand grija sa amestecam, pana se formeaza o masa cleioasa/ lipicioasa, formata din toate ingredientele utilizate.

In coca formata se adauga uleiul de masline.

Se continua framantarea cca. 10 minute cu mana a masei lipicioase de faina si celelalte ingrediente, pentru incorporarea uleiului de masline in coca.

Este bine de stiut ! Framantarea nu trebuie sa dureze o vesnicie, doar pana ce coca se desprinde ceva mai usor de marginile vasului din lemn, ramanand totusi lipicioasa. In acealasi timp, o framantare ceva mai indelungata asigura obtinerea unei paini omogene, bine dospita si bine coapta.

Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Vasul din lemn in care se gaseste coca framantata se acopera cu un servet de bucatarie si se plaseaza langa o sursa de caldura (aragaz, calorifer, la soare, etc.) pentru a creste coca.

Putem face paine cu seminte ! Pentru o paine de casa cu seminte (in, floarea soarelui, dovleac, susan, etc.) cand coca a crescut deja, dublandu-si/ triplandu-si volumul (dupa cca. 40 de minute), se pot adauga semintele in coca si se va continua framantarea cca. 15-20 de minute pentru omogenizare si inglobare seminte in coca.

Coca se pune iarasi sub servet pentru a creste in continuare.

Cand coca a crescut suficient (timpul este in functie de calitatea fainii si de prospetimea drojdiei, de cantitatea de caldura emanata de sursa de caldura, etc.), aceasta va umple tot vasul din lemn. De regula, coca se lasa la crescut cca. 2-2,5 ore.

De tinut minte! Prea multa caldura va afecta calitatea painii, deoarece coca nu va creste in timp, ci brusc si va scadea in volum tot brusc, cand coca va fi transvazata in vasul de coacere.

Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

De ce sa folosim vasul roman pentru coacera painii ? Din timp, se pregateste vasul roman, tinandu-l umplut pe trei sferturi cu apa, cca. 30 de minute, pentru a se umple porii din ceramica cu apa. Cand vasul va fi introdus in cuptorul incins al aragazului, apa va iesi din porii masei de ceramica si vaporii de apa vor umezi coca, aflata in coacere, ajutand la formarea unei cruste subtiri la suprafata, sub care se va coace miezul painii.

Vasul din ceramica se unge cu ulei de masline. Coca crescuta in vasul din lemn se ia cu mainile si se aranjeaza in vasul de copt. Ne ungem cu putin ulei de masline si pe maini pentru ca coca sa nu ni se prinda de maini.

Coca se cresteaza cu un cutit bine ascutit, printr-o miscare scurta a mainii. In crestaturi va putea fi urmarita coacerea painii, folosind fereastra cuptorului aragazului. Coacerea painii se urmareste prin geamul de la cuptorul aragazului. Deschizand usa cuptorului riscam ca coca insuficient coapta sa scada in volum si painea, in final, sa aiba de suferit ca aspect.

Bergenbier S.A. lansează Fresh 0.0 Mango și Fructul Pasiunii Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire

Vasul roman se acopera cu servetul de bucatarie si se lasa coca la crescut langa sursa de caldura.

Cand coca si-a dublat volumul (ca timp, cca. 1-1,5 ore), vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Despre aspectul si calitatea painii obtinute ! Aspectul painii obtinute este strans legat de calitatea fainii si de prospetimea drojdiei. O faina alba/ integrala/ neagra, de calitate, obtinuta din grau de calitate, faina netinuta prin galantare, dar si o drojdie cat mai proaspata asigura calitatea deosebita, dar si aspectul painii. Se poate folosi faina cu ingredienti de crestere, numai daca suntem siguri ca acestia sunt naturali (!?).

Painea poate fi feliata, pentru a nu se faramita, folosind un cutit cu lama zimtata, dar numai dupa ce painea se raceste la temperatura camerei.

Painea de casa facuta in casa se poate mentine proaspata timp de 3-4 zile, daca se pastreaza intr-o punga din celofan alimentar sau intr-o punga din hartie speciala pentru foietaje.

TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.despremancare.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri