Piftie de porc
Ca sa mai scad din grasimea retetei, am cumparat un picior de porc afumat, de vreo 600 de grame si niste cozi de porc afumate. Nu am gasit, ca doream niste cozi de porc, proaspete. Se poate folosi si cap de porc, oase de porc cu carne mai multa, “adidasi”, delicatese afumate sau neafumate, dar combinate afumat – neafumat. Cea mai delicata si slaba piftie iese din carne de porc afumata (cu ceva oase), combinata cu cozi de porc proaspete.
Se spala bine carnea, se curata de fum cu un cutit, se parleste (chiar daca nu are par, mai iese din sare si din fum), se spala si se lasa in apa rece vreo ora. Se spala iarasi carnea, cu apa calduta.
Se pune carnea la fiert, in oala de presiune, impreuna cu un morvov, o ceapa, un pastarnac, un patrinjel si o telina mica. Se acopera carnea cu apa, se pune capacul la oala de presiune si se fierbe la foc potrivit, 1 ora si jumatate, de cand incepe sa fluiere “supapa” oalei. Nu se pune sare decat daca ai gustat carnea si te-ai convins ca este nevoie de sare. Daca pui apa multa, risti ca piftia sa nu se inchege din prima si vei fi nevoit sa mai fierbi zeama, separat, pentru a mai seca din lichid.
Opresti focul si lasi oala de presiune sa se depresurizeze singura, vreo jumatate de ora, timp in care se mai continua si fierberea.
Atentie ! Daca esti in viteza si nu prea ai timp, cand desfaci capacul de la oala de presiune, sa o faci cu grija ca sa nu te stropesti si “sa-ti faci de lucru” inainte de sarbatori. Sa folosesti si o manusa de bucatarie, daca atingi capacul sau oala fierbinte. Daca nu ai fost cuminte si te-ai oparit, baga repede mainile sub un jet de apa rece si unge-te cu niste ulei.
Carnea este fiarta daca se desprinde usor de pe oase. Carnea taiata impreuna cu soriciul fiert o pui in castronase. In apa unde a fiert carnea pui usturoi pisat si dai in 2-3 clocote. Lasi apoi la odihna, vreo 10 minute, cu capacul pus pe oala, sa se patrunda miroasele (afumat, sarat, usturoiat).
Adulmeci in jurul capacului oalei, sa vezi daca se simte usturoiului si torni fiertura, trecuta printr-o sita (retine usturoiul), peste carnea din castronase. Decorezi cu sferturi de ou fiert tare, frunze de patrunjel, rondele de morcov, feliute de masline, etc.
Pentru inchegat, scoti castronasele cu piftie in balcon, la aer rece, pentru a se intari treptat. Nu pui piftia in frigider nici cand este aproape inchegata, deoarece se formeaza ace in tremurici. Nu de altceva, dar strica fasonul. Piftia de porc se incheaga repede.
Se serveste ca aperitiv, impreuna cu “porcarele” (toba, cartabos, sunca afumata, carnati, etc.).
Nu este rau nici un aperitiv ceva mai sarac, cu sorici, masline si jumari. Obligatoriu, pe masa va fi ceapa rosie.
Aceste retete au fost propuse de blogul www.despremancare.ro/
Daca nu ai niste tuica fiarta, aburinda, din cesti de pamant, parca lipseste ceva la festinul ce va urma.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară