IN ACEST ARTICOL:
Inca se mai gasesc urzici in piete, profitati de ele si de beneficiile lor. Daca mai gasiti, incercati sa preparati cateve portii de urzici batute, iar alaturi serviti cu ou ochi.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru urzici batute, cu ou ochi:

o plasa de urzici, sunca afumata, ardei gras si rosii, ceapa uscata, usturoi, oua de gaina, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de floarea soarelui.

Mod de preparare urzici batute:

O bucata zdravana de sunca afumata, din cea pregatita in ajunul Craciunului, cand se pregatesc porcarelele, se taie in bucati, care se incing intr-o cratita cu margini inalte, pana se obtine putina grasime. In grasimea de porc, se adauga felii de ardei gras din cel pus la congelator in toamna sau crud, ceapa uscata taiata marunt si catei de usturoi, feliati subtire. Se calesc impreuna pana ceapa devine sticloasa. Pentru omogenizare, se amesteca cu o lingura din lemn. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, dupa gust., dar cu masura deoarece sunca afumata are si ea destula sare. Urzicile spalate de mai multe ori sub jet de apa rece se lasa la scurs intr-o sita, apoi se adauga neoparite peste legumele calite. Se amesteca periodic, cu lingura din lemn, pana ce urzicile se moaie si se formeaza o pasta mai groasa.

Cateva rosii din cele congelate de cu toamna, se trec prin jet de apa calduta si se decojesc, folosind un cutit bine ascutit. Rosiile decojite si feliate se pun in urzicile batute si se amesteca cu lingura din lemn, pentru omogenizare, timp in care rosiile isi lasa sucul.

Un mic secret culinar ! Nu vrem sa facem mancare cu sos, motiv pentru care nu punem suc de rosii si nici rosii multe. Mancarica trebuie sa aiba atata sos cat sa nu se prinda de fundul cratitei.

Se sparg 2 oua de gaina (proaspete, cumparate de la precupetele din piata) intr-o tigaie unsa cu cateva picaturi de ulei de floarea soarelui. Ouale se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Gurmetii profesionisti vor aprecia si cateva fire de boia iute presarata pe ochiuri.

Ouale prajite se servesc puse peste o gramajoara de urzici batute sau alaturi, la alegerea gospodinei. Nu poate lipsi de langa urzicile batute, o lingura de mamaliga calda sau o felie de mamaliga rece, pusa pe gratar sau tavalita/ incalzita putin prin uleiul ramas de la prajirea oualor.

La asa preparat merge o cescuta cu tuica de prune, tot pentru subtierea grasimii de la sunca afumata prajita.

Aceasta reteta a fost testata si recomandata de blogul www.despremancare.ro/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri