IN ACEST ARTICOL:
Parjoalele moldovenesti ne pot ajuta sa ne intalnim cu marea bucatarie a bunicilor nostri. ”Cu piure de cartofi si varza murata, parjoalele bucura si satura de sute de ani omenirea daco-latina. Aceste galusti din carne tocata ne arata limpede ca, daca sudul muntenesc si balcanizat nu ne-ar fi impus cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost bantuiti de ideea falsa ca toate ale gurii ne-au fost mestecate mai intai de osmanlai.”

Dificultate: redusa

Ingrediente pentru parjoale moldovenesti:

  • 250 g carne vitel
  • 250 g ceafa de porc
  • 150 g miez de paine alba
  • 2 oua
  • 1 ceapa
  • 50 ml lapte
  • 1 cartof
  • sare, piper
  • marar, patrunjel
  • 100 g pesmet (la tara se pune malai)
  • 50 g unt + 100 g unt pentru prajit

Mod de preparare parjoale moldovenesti:

Carnea se toaca de doua ori.
Miezul de paine se imbiba in lapte si se stoarce bine.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in o lingura unt, pana se inmoaie.
Cartoful se rade mic si se scurge de suc.
Intr-un bol incapator se pune carnea si se amesteca cu: miezul de paine, ceapa calita, cartoful, verdeata tocata marunt, untul, ouale, sare si piper dupa gust.
Se pune intr-o farfurie pesmetul (sau malaiul).
Cu mainile umezite cu apa, din pasta de carne se formeaza parjoale mari cat palma si se tavalesc prin pesmet. Li se dau forma alungita si se turtesc la 1 cm grosime.
Se incinge untul si se prajesc parjoalele, pe foc mic, in tigaie acoperita,
pana se rumenesc bine pe ambele parti.
Parjoale moldovenesti se servesc calde cu piure de cartofi si varza murata.

Sa aveti pofta!

Dupa o reteta din cartea „Povestile bucatariei romanesti” de R. A. Roman.

Pe blogul truedelights.ro veti descoperi si alte retete delicioase.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri