IN ACEST ARTICOL:
Craciunul inseamna inainte de toate, miros de brad, de cozonac, de sarmale. Va propun o reteta de sarmale muntenesti pe care mama mea o prepara de ani multi.

Timp de preparare: 2 - ore

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru sarmale muntenesti (80 buc):

  • 1,5 kg carne de porc tocata
  • foi de varza acra
  • 1 litru suc de rosii gros
  • 2 linguri de bulion
  • sunculita taraneasca
  • 400 g orez spalat si scurs
  • 2 cepe medii
  • cimbru,sare,piper,boia de ardei iute
  • crengute de marar uscat
  • frunze de dafin

Mod de preparare sarmale muntenesti:

Intr-o tigaie incingem putin ulei si calim usor ceapa tocata marunt, adaugam orezul, cimbru, sare si piper. Amestecam pana cand bobul de orez incepe sa se umfle. Peste aceasta compozitie punem cele doua linguri de bulion diluate in 1/2 cana de apa. Mai invartim putin lingura de lemn prin tigaie si dam la o parte sa se raceasca putin.
Adaugam orezul calit peste carnea tocata, punem si o cana plina de suc de rosii si amestecam compozitia.
Pentru a rezulta niste sarmale cu o compozitie pufoasa, nu cimentoasa, este nevoie sa adaugam suc de rosii cat este necesar; pentru a simti carnea moale dar legata.
Asezonam carnea dupa gust si incepem sa formam sarmalutele. Luam carnea cu o lingura si o punem in capatul foitei de varza. Infasuram ruloul si la capete inchidem impingand cu degetul varza, spre interiorul sarmalei.
Daca varza este prea sarata, chiar si dupa spalare, avem grija sa adaugam mai putina sare la compozitie!
Daca foita de varza are pre multe nervuri (este cotoroasa) si nu reusiti sa infasurati, presati-o usor cu un facalet.
Resturile de varza se toaca si se pun pe fundul cratitei in care veti fierbe sarmalele. Peste ea adaugam felii subtiri de sunculita si apoi asezam un strat de sarmale. Stropim cu suc de rosii si presaram crengute de marar uscate, frunze de dafin. Continuam cu varza tocata, marar, sunculita, sarmale si suc de rosii. Putem inchide cu un ultim strat subtire de varza tocata.
Amestecam suc de rosii cu apa si adaugam peste sarmale, aproape sa le acopere.
Punem cratita pe aragaz pana incep sa fiarba apoi le dam la cuptor incins.
Dupa o ora scoatem o sarmaluta si o probam cu furculita; daca se rupe usor si ingredientele din interior sunt moi sunt gata.



Sunt exceptional de bune, se topesc in gura.
Pofta buna !

Sa aveti parte de sarbatori ca-n povesti alaturi de familie, pentru ca nimic nu se sarbatoreste in singuratate!

Pentru a descoperi si alte retete delicioase, vizitati blogul calatorii-culinare-adina.blogspot.ro



O reteta propusa de: Adriana Dumitru (Adriana_Dumitru_1)

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri