Dificultate: medie
Ingrediente necesare pentru cheesecake cu afine:
- 250 grame biscuiti digestivi
- 50 grame unt fara sare
- 3 cutii crema de branza (200 grame fiecare)
- 3 oua
- 100 grame afine (blueberries) proaspete, nu congelate
- o lingura de extract de vanilie
- zeama de la o lamaie + coaja rasa
- o ciocolata alba
- 100 ml smantana lichida
- 150 grame smantana crema
- -20 grame (ptr blat) + 50 grame zahar brun (pentru umplutura – cam un sfert din cat este recomandat dar am constatat ca este suficient pentru gradul meu de “dulce”);
- -fulgi de ciocolata
Mod de preparare:
Blatul deja stie toata lumea cum se face: am pisat biscutii marunt apoi i-am amestecat cu untul ce se topise in tigaie si cu 20 de grame de zahar brun. Am pus apoi acest amestec pe fundul tavii rotunde de cheesecake si am presat totul, pentru uniformizare (de obicei eu folosesc ustensila pentru piureu ). Am dat la cuptor pentru 10 minute la 160 de grade (in cele mai multe cazuri blatul se pune la frigider pentru 10-15 minute, eu prefer la cuptor, sa devina usor crocant).
Am facut apoi umplutura, amestecand cu blenderul de mana cele 3 cutii de crema de branza (600 grame) cu cele trei oua (puse unul cate unul), cu cele 50 de grame de zahar, lingura de extract de vanilie dar si cu zeama de la o lamaie + coaja rasa de la aceasta. Am gustat (pas obligatoriu la mine), mi-a placut, am turnat amestecul peste blatul din forma apoi am bagat forma la cuptor, cam 30 de minute la 160 de grade – sau pana cand se intareste totul, amestecul nu mai e lichid. A iesit de un galben surprinzator de frumos.
A urmat apoi partea dedicata afinelor. Probabil va gandeati ca planul a fost sa le pun pe deasupra, la final. Nu, am decis sa le tai in jumatate (da, cam migalos…) si sa le asez pe toata suprafata umpluturii gatite.
Am facut apoi sosul topping – pe baza de smantana lichida, crema de smantana si 100 grame de ciocolata alba – totul amestecat/topit la foc mediu.
Am turnat apoi sosul cald peste umplutura acoperita cu afine.
Am lasat tot cheesecakeul sa se raceasca, langa geamul deschis cu aer proaspat, apoi l-am acoperit cu fulgi de ciocolata menajera – foarte gustoasa insa si facuta din 60% cacao.
Am bagat cheesecakeul la frigider, 3-4 ore (de preferat mai mult sau daca il faceti seara sa stea peste noapte, eu l-am facut dimineata), apoi, cand l-am scos, am indepartat cu grija inelul exterior, ajutandu-ma si de lama unui cutit cu care am inconjurat cheesecakeul, intre acesta si inelul metalic. Si a iesit frumos si apetisant.
O reteta propus de Foodblog.ro
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară