Am tot dat tarcoale, prin market, la niste gaini uriase, inghetate si nu am cumparat decat atunci cand rezerva de grasime de pasare, din frigider, s-a epuizat.

Gheorghe Popa ne prezinta o reteta inedita de friptura de gaina.

Am tot dat tarcoale, prin market, la niste gaini uriase, inghetate si nu am cumparat decat atunci cand rezerva de grasime de pasare, din frigider, s-a epuizat.

Cand eram copil, parintii si bunicii cresteau in gospodaria casei, pasari (gaini, rate, gaste). Pe vremea aceea se mergea la piata, sambata, doar pentru unt, branza si legume. Targ de pasari si animale nu era in fiecare saptamana si in plus erau si foarte scumpe. In alimentara nu se aducea carne de niciun fel. Mai venea cateodata cate o femeie de la tara, cu curcani sau gascani.

Se consuma in familie, cam ce crestea fiecare in gospodaria proprie, in special pasari. Tata mai aranja cu cate un cunoscut de-al lui, care avea gospodarie mult mai mare decat a noastra, sa aduca animale vii (purcel, oaie, vitel).

Bunica crestea niste gaini - mamut, care se plimbau tantose prin ograda, gaini pe care le indopa cu malai fiert, pentru a face oua rosii, cu galbenusul portocaliu.

Se ingrasau sarmanele gaini atat de tare (ajungeau la 4-5 Kg), incat cadeau din varful gardului, unde se urcau si mureau. Nu am inteles niciodata cum puteau gainile alea imense sa zboare pana in varful gardului, de la curtea pasarilor (gardul avea cca. 1,2 m inaltime). De fiecare data cand murea cate o gaina incepeau in familie discutiile de genul – iarasi ati indopat in nestire (catre mama si bunica), pasarile astea (ziceau tata si bunicul). Daca de curiozitate se cauta gaina din ce motiv a murit, gaseau inima, ficatul si pipota pasarii, inglobate total in grasime, de nici nu se mai vedeau.

Niste gaini imense, se gaseau cateodata la cozile pe care le faceam prin anii ‘80, cand se dadea pe cartela, cate o jumatate de gaina de persoana aflata la coada. Pandeam cand se bagau gaini mari si stateam toata familia, la coada. Daca aveam noroc puteam prinde 4 jumatati de gaina – era rezolvata carnea de pasare, pentru cca. o luna.

Am cumparat o gaina de 4,5 Kg si am lasat-o sa se dezghete de seara pana dimineata. Am curatat-o bine de fulgii ramasi si am parlit-o la flacara aragazului. Am cautat-o prin interior sa dibui ce au mai lasat comerciantii pe acolo.

Secretul bucatarului ! Am luat grasimea in exces si am topit-o intr-o tigaita. Untura am pus-o intr-un borcan, cu putina sare. Borcanul se pastreaza in frigider. Untura o poti folosi 3-4 luni, ca adaus de gust, la supe, ciorbe si mancarici sau pentru prajit legume.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri