- Este nevoie si de dulciuri. Insa nu exagerati. Ciocolata nu este interzisa, insa cremele si frisca trebuie consumate cat mai rar posibil.
Nu incercati sa consumati prea putine calorii zilnic, fara a asocia si exercitii fizice. Nu evitati niciodata vitaminele si mineralele (fructe, legume, suplimente) din dieta zilnica, acestea nu inseamna calorii ci... sanatate. Daca veti consuma putine calorii, metabolismul se va schimba, caci organismul va incerca sa se protezeje de ceea ce se cheama perioada de infometare. Astfel va scadea producerea energetica foarte mult, protejand pe cat este posibil depozitele care se gasesc in principal sub forma de lipide (tesut gras) si mai putin sub forma de glicogen (la nivel hepatic). Astfel, chiar daca veti manca putin suprplusul de kilograme nu va da semne de disparitie. Sportul insa ajuta organismul sa nu isi modifice metabolismul, sa isi mentina consumul energetic si sa scada depozitele adipoase. Mai exact, dieta slabeste iar sportul mentine rezultatele.
De cate calorii avem nevoie?
O femeie la 25 de ani are nevoie zilnic de 2000 de calorii pentru a-si mentine greutatea si energia desfasurarii activitatilor. Un barbat are nevoie de ceva mai multe calorii, caci, cel putin genetic, masa musculara a barbatului este mai mare decat cea a femeii, muschiul consumand energie, astfel metabolismul bazal al barbatului este mai mare decat al femeii. Ei au nevoie, in functie de masa musculara, de 2300-2500 de calorii (in medie). Cu fiecare decada necesarul de calorii scade cu 100 (cu conditia sa mentineti constant efortul fizic, daca il intensificati necesarul de calorii zilnice creste). Astfel, o femeie la 35 de ani va avea nevoie de 1900 de calorii si asa mai departe.
Care este limita sanatoasa a kilogramelor pierdute?
Saptamanal ar trebui sa dati jos 0,5 kg, maxim 1 kg. Nu incercati mai mult caci veti dezvolta anumite patologii care, chiar daca nu se resimt pe moment, mai tarziu isi pot face aparitia (degenerarea sistemului cardiovascular cu aparitia bolilor de inima, aparitia unui cancer, boli renale etc).
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?