10 Iunie 2019 publicat în Mancare sanatoasa 55 share-uri

Află care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit şi cum le poţi folosi, pentru preparate delicioase, de zi cu zi.

Atunci când vine vorba de gătit, uleiul devine aproape indispensabil, fiind utilizat atât pentru pregătirea salatelor, a ciorbelor şi a supelor, cât şi pentru prăjirea preparatelor. În prezent, din ce în ce mai multe persoane sunt interesante de un stil de viaţă sănătos, de aceea uleiul folosit în bucătărie şi modul în care acesta este utilizat reprezintă aspecte importante de luat în calcul pentru o alimentaţie corectă. Află care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit şi cum le poţi folosi, pentru preparate delicioase, de zi cu zi.

Stabilitatea termochimică a uleiurilor pentru gătit

Pentru a pregăti mâncare sănătoasă, trebuie să acorzi atenţie şi stabilităţii termochimice a uleiurilor pentru gătit. Simplu spus, uleiul trebuie să fie rezistent la temperaturi înalte şi să aibă o rezistenţă crescută la oxidare, pentru a evita apariţia substanţelor toxice şi a radicalelor liberi nocivi pentru sănătate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat FOREO lansează un nou brand anti-îmbătrânire

Ca orice alt lichid, uleiul va avea un comportament diferit, în funcţie de temperatura la care este expus. O temperatură extrem de ridicată poate determina eliberarea unor substanţe extrem de dăunătoare, motiv pentru care trebuie să te îndrepţi către folosirea unor tipuri de uleiuri cu un punct de ardere mai ridicat, precum: uleiul de avocado, care are punctul de ardere la 271 de grade Celsius, uleiul de palmier-232 de grade Celsius sau uleiul de cocos-232 de grade Celsius.

Un alt factor pe care trebuie să îl iei în considerare este că există uleiuri, întocmai ca cel de măsline, care pot fi utilizate pentru prăjit, însă în cazul în care sunt extravirgine şi supuse unor temperaturi ridicate, îşi pot pierde din proprietăţi. În comparaţie cu uleiul de floarea soarelui, aceste uleiuri menţionate sunt mult mai rezistente la atacul radicalilor liberi şi au o rezistenţă mai mare la râncezire.

PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!  

Uleiul de cocos

Chiar dacă este recunoscut pentru utilizarea în cosmetică, poţi folosi ulei de cocos şi pentru gătit, cu ajutorul căruia vei obţine cele mai gustoase preparate. Uleiul de cocos este suficient de stabil pentru a rezista la temperaturi ridicate, mai sensibil la deteriorările oxidative, fiind folosit atât pentru omlete simple, cât şi pentru prepararea unor deserturi delicioase.

Datorită faptului că uleiul de cocos conţine acizi graşi sănătoşi, aceştia sunt uşor de digerat de către organism, ideal pentru diete, deoarece nu se vor depune sub formă de grăsime. Uleiurile vegetale pentru gătit au un număr mult mai mare de acizi graşi şi sunt greu de descompus, aducând substanţe toxice în organism, atunci când sunt folosite pentru mâncare. Uleiul de cocos va avea şi un gust mai dulce decât uleiul vegetal, oferind mâncării un gust intens.

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Caria dentară – ce este și cum se tratează De la neliniște la somn liniștit: cum poate ajuta yoga la combaterea insomniei

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline reprezintă o altă alternativă sănătoasă la uleiul de floarea soarelui, fiind considerat cel mai folosit ulei în bucătărie, atât în cazul salatelor, cât şi pentru prăjit. Cu toate acestea, uleiul de măsline poate fi combinat cu alte uleiuri de slabă calitate, care pot conţine substanţe nocive. Din acest motiv, este recomandat să citeşti întotdeauna cu atenţie eticheta uleiului de măsline de pe raft.

Proprietăţile uleiului de măsline şi modul său de utilizare depind de tipurile de ulei: uleiul virgin, extravirgin sau rafinat. Dacă cel virgin şi extravirgin sunt recomandate pentru salate sau alte preparate în care uleiul poate fi consumat crud, cel rafinat se poate folosi atât pentru prăjit, cât şi pentru copt, atâta timp cât nu se depăşeşte o temperatură de 216 grade Celsius. Trebuie să ştii că 100 de ml de ulei de măsline conţin 14 g de grăsimi saturate, 11g de grăsimi polinesaturate şi 73 g de grăsimi monosaturate. Uleiul de măsline are în compoziţie şi acizi graşi, precum şi vitaminele K şi E.

Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare

Uleiul de palmier

Uleiul de palmier este folosit îndeosebi pentru prăjit, deoarece beneficiază de un punct de ardere mai ridicat decât uleiul de măsline sau cel de floarea soarelui. Deoarece uleiul de palmier conţine atât Omega 3, cât şi Omega 6 şi antioxidanţi, proprietăţile sale îl recomandă îndeosebi pentru gătit, mai puţin pentru salate. Cu toate acestea, uleiul de avocado reprezintă un produs sănătos, atâta vreme cât nu este refolosit de numeroase ori pentru prăjire sau depăşeşte 230 de grade Celsius în timpul gătirii.

100 de ml de ulei de palmier conţin aproximativ 885 de calorii, 49 g de grăsimi saturate, 37g de grăsimi mononesaturate şi 9 g de grăsimi polinesaturate.

Uleiul de avocado

Chiar dacă nu este folosit la scară largă, uleiul de avocado reprezintă una dintre cele mai sănătoase alternative de uleiuri pentru gătit, fiind folosit atât ca dressing pentru salate sau legume, cât şi pentru prăjit. Uleiul de avocado are cel mai ridicat nivel de grăsimi mononesaturate, aproximativ 10 g, benefice pentru inimă, în comparaţie cu alte uleiuri. Totodată, odată cu consumul uleiului de avocado, te poţi bucura şi de cel mai ridicat nivel de vitamine şi minerale esenţiale, reprezentând un antioxidant puternic.

Dezvoltarea armonioasă la copii: ce jocuri sunt potrivite? Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani 

Obţinut prin presarea la rece a fructelor de avocado, acesta este unul dintre puţinele uleiuri vegetale care nu sunt obţinute din seminţe. În plus, este rezistent la temperaturi înalte, ceea ce îl face ideal pentru gătit şi pentru îmbunătăţirea digestiei. Dacă suferi frecvent de arsuri la stomac, încearcă să incluzi în alimentaţie uleiul de avocado, care poate ajuta tractul digestiv să proceseze mâncarea mai eficient, datorită vitaminelor şi mineralelor din compoziţia uleiului.

Atât uleiul de cocos, cât şi cel de măsline, avocado sau palmier, sunt variante ideale pentru gătit, indiferent dacă le foloseşti ca dressing sau pentru prăjit sau copt.

Foto homepage: Africa Studio /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri