Alergii
Iata o reteta de ceai de busuioc benefica pentru probleme ca ulcer gastric, colici intestinali, anorexie, diabet sau infectii urinare.
Mod de preparare
Amestecul este format din 1, 2 linguri de frunze de busuioc, zdrobite, fierte in 250 ml de apa. Ceaiul este lasat sa se infuzeze timp de doua minute. Este recomandat sa se bea 2, 3 cani pe zi, una dupa fiecare masa.
In cazul in care nu folositi acest ceai pentru diabet, licoarea se poate indulci cu miere de albine.
Tinctura de busuioc
Mod de preparare
Sunt lasate la macerat 20g de plante de busuioc mentolate in 100 ml de alcool de 70%. Amestecul este lasat la macerat 15 zile. Dupa aceasta perioada, tinctura este scursa si pusa intr-o sticla cu inchidere ermetica.
Pentru uz intern se administreaza cate 3-5 picaturi in 100 ml de apa de trei ori pe zi - in cazul copiilor, iar adultii iau o lingura din tinctura in 100 ml de apa, de trei ori pe zi. Tinctura are efect tonic.
Pentru uz extern tinctura va fi diluata in apa intr-o proportie de 1/5 sau 1/10. Se vor aplica comprese cu acest amestec in caz de intepaturi de insecte, rani, eczeme, sau tamponand usor rana.
Insa, pe langa aroma si proprietatile lui curative, busuiocul este strans legat de traditie. Daca in India busuiocul era considerat sacru, fiind folosit de indieni atunci cand isi depuneau juramantul, in Italia si Mexic aceasta planta simbolizeaza dragostea. In unele culturi aceasta planta este asociata cu ura, in altele cu scorpionii, insa de cele mai multe ori busuiocul este asociat cu divinitatea. Unele legende spun ca busuiocul a fost gasit pe langa mormantului lui Iisus Hristos, dupa inviere si ca a fost folosit la prepararea aghiasmei. In tara noastra busuiocul este asociat cu multe din traditiile sau obiceiurile crestin-ortodoxe.
Marina Rasnoveanu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară