IN ACEST ARTICOL:
Busuiocul( Ocimum basilicum) este una dintre aceste "punti" intre medicina, gastronomie si traditie. Busuiocul este o sursa importanta de fier, calciu si vitamina A, continand si vitamina B6, magneziu si potasiu. Pentru uz extern tinctura de busuioc va fi diluata in apa intr-o proportie de 1/5 sau 1/10. Se vor aplica comprese cu acest amestec in caz de intepaturi de insecte, rani, eczeme, sau tamponand usor rana.

Se pare ca sunt plante care pot aduce laolalta domenii ce nu par inrudite la prima vedere. Busuiocul( Ocimum basilicum) este una dintre aceste "punti" intre medicina, gastronomie si traditie. Busuiocul se cultiva de aproximativ 5000 de ani, provenind din India si din alte regiuni tropicale ale Asiei. Originea cuvantului "busuioc" se poate regasi in grecescul "basileus"( tradus- rege, regal), in jurul lui tesandu-se de-a lungul timpului o multime de legende.

Astfel, busuiocul este planta care se presupune ca a crescut deasupra locului unde Sf. Constantin si Elena au descoperit sfanta cruce. O alta legenda greceasca spune ca busuiocul era planta care vindeca orice rana a atacului unui monstru jumatate soparla, jumatate dragon. Aceasta legenda deriva poate dintr-o alta etimologie data cuvantului "busuioc", si anume provenienta lui din latinescul "basilicus"( tradus-dragon). Totusi, toate povestile sau legendele despre aceasta planta au la baza apartenenta divina si proprietatile ei miraculoase.

Desi originara din India, Pakistan, Thailanda sau alte regiuni tropicale ale Asiei, busuiocul este un condiment apreciat, asociat de cele mai multe ori cu bucataria italieneasca. Florile, dar mai ales frunzele acestei plante sunt folosite proaspete pentru a da o savoare aparte mancarurilor.

Busuiocul este o sursa importanta de fier, calciu si vitamina A, continand si vitamina B6, magneziu si potasiu.

Iata cateva din mancarurile sau alimentele al caror gust devine mai bun datorita aromei busuiocului:
Rosiile
Garnitura pentru legume sau pui
Frunzele de busuioc subtiri taiate amestecate in maioneza fac un sos bun pentru peste
Pui fript
In combinatie cu sosuri sau gemuri de fructe,in special cele din capsuni, zmeura sau prune

De cele mai multe ori, insa, busuiocul se foloseste in mancarurile sofisticate, in cinele pregatite indelung, care necesita un plus de culoare, de prospetime si de aroma.

Iata cateva din mancarurile sau sosurile in care busuiocul este de fapt "sarea si piperul".

Sos de busuioc( cunoscut sub numele de "pesto" , definind numele unui sos italian pe baza de busuioc din orasul Genoa)

Ingrediente
1/3 frunze proaspete de busuioc


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri