De la simple ierburi frumos mirositoare, pana la esente cu efecte afrodisiace si molecule care evoca puternice senzatii olfactive, exploatate in industria actuala a parfumurilor, mirodeniile continua sa fascineze in primul rand gustul gurmanzilor si sa creeze adevarate scoli in bucatariile diferitelor popoare, in calitate de substante care imbunatatesc aroma preparatelor culinare.
Daca piperul, scortisoara sau cuisoarele fac parte din categoria celor mai cunoscute condimente, nu acelasi lucru se poate spune despre sofran, oregano sau amestecul cunoscut sub denumirea de curry.
Originea mirodeniillor este foarte veche. Initial plantele erau folosite ca leacuri. Constatand efectele lor benefice asupra organismului, oamenii au inceput sa le utilizeze si in prepararea hranei zilnice. Este cazul usturoiului, al cepei, apoi al cimbrului, tarhonului, hreanului, salatei. Aceasta din urma era folosita, de exemplu, pe post de calmant.
Condimentele exotice precum piperul si scortisoara au un rol si in protejarea organismului, regland febra sau digestia. Ghi mbirul, chimionul sau anasonul au de asemenea proprietati terapeutice recunoscute.
Sofranul, cel mai scump condiment din lume
Sofranul a inceput sa fie cunoscut pe piata romaneasca de putin timp, asta si pentru ca este unul dintre cele mai scumpe condimente. Sofranul este originar din Asia, dar cultivat in Italia, Spania si Franta, insa pe suprafete mici, ceea ce face ca pretul sau pe piata internationala sa fie extrem de ridicat. Sofranul, desi considerat condiment, este, de fapt, un colorant alimentar. Cateva grame costa sute de dolari.
Alte condimente rare sunt cardamonul, o mirodenie din Orientul Mijlociu, ienibaharul, cunoscut si sub denumirea de piper de Jamaica.
Unele legende legate de mirodenii aduc in discutie un lucru foarte interesant. Ome nii asociau pe vremuri bolile cu ceva care arata sau mirosea urat. Astfel, cu cat mancarea mirosea mai bine si era ornata mai frumos, cu atat credeau oamenii mai mult ca astfel se pot apara de boli.
Unul dintre principalii exportatori de mirodenii din lume este India, care, conform studiilor, extrage si exporta anual circa 1,6 milioane de tone de mirodenii, adica 86 % din productia mondiala. Pe locul doi si trei se afla China si Bangaldesh, care exporta 10%, respectiv 4 % din necesarul la nivel mondial de mirodenii.
Articol de Alex Todoran
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară