- Cresterea obezitatii are o traiectorie paralela cu cea a cresterii populatiei de persoane supraponderale. Se estimeaza ca jumatate din populatia adulta, respectiv un sfert dintre elevi, sunt supraponderali in UE. Tinerii supraponderali au tendinta de a-si conserva excesul de greutate pe parcursul intregii vieti adulte si au toate sansele sa devina mai tarziu obezi. Stilul de viata este factorul determinant al acestor tendinte, care reprezinta o numaratoare inversa ce pune in pericol sustenabilitatea sistemelor de sanatate din UE. In UE-15, cetatenii consumau zilnic in medie cu 300 de calorii mai mult in anul 1999 decat in 1970 .
- Studiile arata ca 1 din 3 europeni nu practica deloc o activitate sportiva in timpul liber, iar orice cetatean european petrece in medie mai mult de 5 ore pe zi asezat. Mai mult, 2 din 3 adulti nu practica suficient sport pentru a obtine beneficiile necesare pentru sanatate in urma acestei activitati . Costul economic al lipsei de activitate fizica (derivat din costurile de ingrijire a sanatatii si de pierdere a productivitatii) este estimat la 1,2 miliarde Euro .
- Coordonarea la nivel UE are in vedere promovarea schimbului de bune practici si definirea de proiecte comune in ce priveste incurajarea adoptarii unei alimentatii si stil de viata mai sanatoase. Problema fiind foarte complexa, este esentiala coordonarea expertizei acumulate intr-o serie de discipline.
- O larga consultare la nivel european cu privire la promovarea stilurilor de viata sanatoase a avut loc la inceputul anului 2006 . Majoritatea celor aproape 300 de contributii primite au pledat in favoarea unei abordari multisectoriale, care sa implice actiuni in domeniul diverselor politici comunitare. O mare parte din contributii au solicitat, de asemenea, acordarea unei atentii deosebite obezitatii infantile, si unei mai bune informari a consumatorilor cu privire la aspectele nutritionale.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?