Pe data de 8 noiembrie 2007, Comisarul European responsabil pentru Sanatate Markos Kyprianou a lansat 'Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase', care are ca scop incurajarea alimentatiei sanatoase in randul copiilor, in vederea combaterii ponderii crescande a obezitatii infantile in Europa.
- Prevalenta obezitatii mai mult decat s-a triplat in multe tari europene, incepand cu anii 1980, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Obezitatea infantila este, in mod deosebit, un motiv de ingrijorare. Se estimeaza ca exista in prezent trei milioane de elevi care sunt obezi in Europa iar alti circa 85 000 de copii devin obezi in fiecare an a o cifra care se dovedeste alarmanta. Obezitatea infantila se afla la originea bolilor care se manifesta de regula la adulti, precum diabetul de tip II.

- Cresterea obezitatii are o traiectorie paralela cu cea a cresterii populatiei de persoane supraponderale. Se estimeaza ca jumatate din populatia adulta, respectiv un sfert dintre elevi, sunt supraponderali in UE. Tinerii supraponderali au tendinta de a-si conserva excesul de greutate pe parcursul intregii vieti adulte si au toate sansele sa devina mai tarziu obezi. Stilul de viata este factorul determinant al acestor tendinte, care reprezinta o numaratoare inversa ce pune in pericol sustenabilitatea sistemelor de sanatate din UE. In UE-15, cetatenii consumau zilnic in medie cu 300 de calorii mai mult in anul 1999 decat in 1970 .

- Studiile arata ca 1 din 3 europeni nu practica deloc o activitate sportiva in timpul liber, iar orice cetatean european petrece in medie mai mult de 5 ore pe zi asezat. Mai mult, 2 din 3 adulti nu practica suficient sport pentru a obtine beneficiile necesare pentru sanatate in urma acestei activitati . Costul economic al lipsei de activitate fizica (derivat din costurile de ingrijire a sanatatii si de pierdere a productivitatii) este estimat la 1,2 miliarde Euro .

- Coordonarea la nivel UE are in vedere promovarea schimbului de bune practici si definirea de proiecte comune in ce priveste incurajarea adoptarii unei alimentatii si stil de viata mai sanatoase. Problema fiind foarte complexa, este esentiala coordonarea expertizei acumulate intr-o serie de discipline.

- O larga consultare la nivel european cu privire la promovarea stilurilor de viata sanatoase a avut loc la inceputul anului 2006 . Majoritatea celor aproape 300 de contributii primite au pledat in favoarea unei abordari multisectoriale, care sa implice actiuni in domeniul diverselor politici comunitare. O mare parte din contributii au solicitat, de asemenea, acordarea unei atentii deosebite obezitatii infantile, si unei mai bune informari a consumatorilor cu privire la aspectele nutritionale.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A contat cine a zbierat mai tare adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri