Aroma cafelei... ne "loveste" in fiecare zi chiar daca prezenta ei este deja un aspect banal al cotidianului. Probabil ca pe fiecare strada, in fiecare cladire din apropierea noastra un automat, un filtru sau un ibric cu cafea e gata sa pregateasca licoarea magica despre care se vorbeste atat de mult.
Aroma cafelei... ne “loveste” in fiecare zi chiar daca prezenta ei este deja un aspect banal al cotidianului. Probabil ca pe fiecare strada, in fiecare cladire din apropierea noastra un automat, un filtru sau un ibric cu cafea e gata sa pregateasca licoarea magica despre care se vorbeste atat de mult.

Povestea cafelei este una dintre cele mai romantice. Ea incepe undeva in Africa, mai exact in provincia Kaffa din Etiopia, unde se considera ca au crescut initial arborii de cafea. Miturile descoperirii cafelei, sau mai bine spus a efectelor sale asupra organismului uman, sunt nenumarate.

Cel mai popular este acela despre un crescator de capre din zona Africii, care a observat in timp ca animalele sale dezvoltau un comportament iesit din comun atunci cand mancau boabele rosii ale copacului de cafea. De asemenea, sclavii proveniti din Sudanul de astazi mancau coaja acestor fructe, pentru a obtine un surplus de energie. Se stie ca arborele de cafea era cultivat in jurul secolului al XV-lea si in Yemen.

Mocha reprezenta in acea perioada cel mai important port de ruta spre Mecca si, mai mult, unul din cele mai agitate orase. Insa arabii aveau o politica foarte stricta in ceea ce privea boabele de cafea. Acestea nu trebuiau instrainate si nimeni nu putea obtine fructul pentru recultivare. Puteai gasi boabe de cafea, insa fara invelisul rosu care le acopera, astfel devenind infertile. Primii care totusi au reusit sa duca inapoi cu ei cateva boabe pentru a le cultiva au fost olandezii, in anul 1616.

Initial autoritatile de la Yemen au incurajat consumul de cafea, acesta fiind preferat in defavoarea mestecatului de frunze, obicei foarte popular in acea perioada. Primele cafenele au fost deschise la “Mecca” si se numeau 'kaveh kanes'. In scurt timp acestea s-au raspandit in toata lumea araba si au avut un mare succes, fiind locuri unde se putea juca sah, barfi, canta si dansa. Interiorul fiecareia dintre aceste cafenele era luxos, decorat in stil propriu.

Mai tarziu, cafenelele arabesti au devenit importante centre politice si din acest motiv au fost interzise. Cafeaua si cafenelele erau oficial interzise, dar reapareau sub alte forme. In cativa ani acestea au fost din nou acceptate, doar ca se impozitau.

Cafeaua ajunge si in Europa in secolul al XVII-lea. Tot atunci alte doua bauturi “de import” fusesera cunoscute de catre batranul continent. Ciocolata calda, care provenea din America si fusese pentru prima data adusa de spanioli, si ceaiul, vandut pentru prima oara in anul 1610, in Europa.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri