Chiar daca in aparenta omul poate simti gusturi dintre cele mai variate, in realitate acesta nu poate receptiona decat patru gusturi: sarat, amar, dulce, acru (acid). Restul gusturilor pe care le simtim reprezinta doar o combinatie a acestora fiind gusturi secundare.
Papilele sunt specializate, fiecare avand capacitatea de a recepta un anumit tip de gust: spre exemplu, cele de pe varful limbii simt gustul dulce si pe cel acru, cele de pe marginile laterale ale limbii, gustul dulce si cel sarat, iar cele de la baza (catre faringe), gustul amar. Aceste papile transmit informatia care codifica gustul catre creier unde, intr-o zona speciala, acesta compara mesajul primit cu amintirile astfel incat putem identifica un anumit gust numai in comparatie cu ceva ce am simtit inainte.
De exemplu, de multe ori cautam sa definim o mancare noua printr-o alta pe care am savurat-o cu ceva timp in urma. Este normal, in creierul nostru exact asa este identificata!
Din pacate, vechea vorba din batrani conform careia poti cuceri un barbat cu mancare este cel putin partial falsa. Se pare ca majoritatea alimentelor dulci ar functiona ca afrodisiace, insa nu reprezinta o regula. Dintre acestea mentionam: ciocolata, mierea, polenul, cacao, strugurii, bananele, capsunile, smochinele.
In realitate, mirosul este mai important decat gustul din acest punct de vedere. Feromonii, faimosi pentru efectele lor spectaculoase, sunt receptionati de o structura specializata de la nivelul aparatului nazal si, se pare, stimuleaza subliminal energia sexuala. Pe langa feromoni, o serie de mirosuri ale anumitor alimente par a avea efecte asemanatoare. Un studiu a evidentiat faptul ca barbatii se excita atunci cand simt mirosul de placinta de dovleac combinat cu levantica in timp ce femeile reactioneaza mai bine la mirosul de castravete combinat cu cel de... cocaina.
Morala? La placinte cu dovleac inainte! Iata:
Ingrediente:
200 ml apa minerala
400 g faina
5 linguri ulei

McHappy Day 2025®: când faptele bune țin familiile împreună
Prelungim termenul de înscriere ca voluntar pentru copiii abandonați. Ultima zi de înscriere: 10 octombrie
Un român câștigă Premiul Next Generation Design pentru bicicleta hibrid-electrică SYNTHESIS
Ajungem MARI lansează Muzeul Viu al Empatiei