Apa minerala este apa naturala cu un continut crescut si variat in saruri minerale si in acid carbonic. Se poate clasifica la randul ei in mai multe categorii: simpla, alcalino-teroasa, cloruro-sodica, sulfuroasa etc. Este consumata si in scopuri terapeutice.
Apa carbogazoasa este rezultatul obtinut din saturarea prin presiune a apei potabile cu bioxid de carbon.
Sucul de fructe sau de legume este obtinut prin presarea fructelor sau a legumelor. Aceste sucuri contin glucide, saruri minerale, vitamine si arome.
Bauturile racoritoare sunt preparate din apa potabila de obicei saturata cu bioxid de carbon, indulcita cu zahar sau glucoza, acidulata cu acizi organici (citric, lactic), aromatizata cu sucuri, extracte din fructe. Culoarea este intensificata prin adaos de caramel sau prin coloranti alimentari admisi.
Ceaiul este infuzia sau decoctul frunzelor arbustului de ceai. Dupa ce se culeg mugurii si frunzele sunr supuse unor operatii complicate de prelucrare: ofilire, rasucire, fermentare, uscare. In apa de fierbere trec substantele solubile cele mai importante: cofeina, uleiurile eterice si substantele tanante.
Cafeaua este obtinuta din semintele prajite si macinate ale arborelui de cafea. Inainte de a fi intrebuintate, boabele de cafea sunt prajite uscat pana capata o culoare bruna pentru a se putea forma o serie de substante care dau o oaroma caracteristica. Exista cazuri cand la cafeaua macinata se incorporeaza si un unumit procent de cicoare sau naut. Acestea maresc cantitatea de substante solubile si imprima particularitatile de gust.
Daca se consuma exagerat cafea si ceai se poate face intoxicatie cafeinica ( iritabilitate, insomnie, anorexie, slabire).
Bauturile nealcoolice nu au o valoare nutritiva mare deoarece contin foarte multa apa si au foarte putine substante nutritive. Din aceasta categorie fac excepti sucurile naturale care au practic aceeasi valoare ca si materiile prime din care sunt pregatite.
De ce se recomanda consumul lor?
Contribuie la mineralizarea si hidratarea organismului mai ales pe perioada verii.
Au un efect racoritor, mai ales ca se consuma reci.
Au un efect stimulant asupra secretiilor tubului digestiv prin gustul dulce. Usureaza digestia daca sunt consumate la sfarsit sau intre mese.
Sucurile naturale sunt bogate in vitamine ( C, P , complex B, caroteni), elemente minerale.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară