IN ACEST ARTICOL:
Afla mai multe informatii utile despre bauturile nealcoolice!Se poate face o clasificarea a bauturilor nealcoolice din punct de vedere nutritiv si igienic. Astfel apa minerala, apa carbogazoasa, sucurile din legume sau fructe, limonadele, ceaiul, cafeaua si bauturile racoritoare fac parte din aceasta categorie.
Se poate face o clasificarea a bauturilor nealcoolice din punct de vedere nutritiv si igienic. Astfel apa minerala, apa carbogazoasa, sucurile din legume sau fructe, limonadele, ceaiul, cafeaua si bauturile racoritoare fac parte din aceasta categorie.

Apa minerala este apa naturala cu un continut crescut si variat in saruri minerale si in acid carbonic. Se poate clasifica la randul ei in mai multe categorii: simpla, alcalino-teroasa, cloruro-sodica, sulfuroasa etc. Este consumata si in scopuri terapeutice.

Apa carbogazoasa este rezultatul obtinut din saturarea prin presiune a apei potabile cu bioxid de carbon.

Sucul de fructe sau de legume este obtinut prin presarea fructelor sau a legumelor. Aceste sucuri contin glucide, saruri minerale, vitamine si arome.

Bauturile racoritoare sunt preparate din apa potabila de obicei saturata cu bioxid de carbon, indulcita cu zahar sau glucoza, acidulata cu acizi organici (citric, lactic), aromatizata cu sucuri, extracte din fructe. Culoarea este intensificata prin adaos de caramel sau prin coloranti alimentari admisi.

Ceaiul este infuzia sau decoctul frunzelor arbustului de ceai. Dupa ce se culeg mugurii si frunzele sunr supuse unor operatii complicate de prelucrare: ofilire, rasucire, fermentare, uscare. In apa de fierbere trec substantele solubile cele mai importante: cofeina, uleiurile eterice si substantele tanante.

Cafeaua este obtinuta din semintele prajite si macinate ale arborelui de cafea. Inainte de a fi intrebuintate, boabele de cafea sunt prajite uscat pana capata o culoare bruna pentru a se putea forma o serie de substante care dau o oaroma caracteristica. Exista cazuri cand la cafeaua macinata se incorporeaza si un unumit procent de cicoare sau naut. Acestea maresc cantitatea de substante solubile si imprima particularitatile de gust.

Daca se consuma exagerat cafea si ceai se poate face intoxicatie cafeinica ( iritabilitate, insomnie, anorexie, slabire).

Bauturile nealcoolice nu au o valoare nutritiva mare deoarece contin foarte multa apa si au foarte putine substante nutritive. Din aceasta categorie fac excepti sucurile naturale care au practic aceeasi valoare ca si materiile prime din care sunt pregatite.

De ce se recomanda consumul lor?

Contribuie la mineralizarea si hidratarea organismului mai ales pe perioada verii.

Au un efect racoritor, mai ales ca se consuma reci.

Au un efect stimulant asupra secretiilor tubului digestiv prin gustul dulce. Usureaza digestia daca sunt consumate la sfarsit sau intre mese.

Sucurile naturale sunt bogate in vitamine ( C, P , complex B, caroteni), elemente minerale.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri