Prima data am auzit de acest desert din povestile celui mai mare fan al blogului, dupa cum s-a autointitulat :)) L-am vazut si l-am incercat la Caru cu Bere, ne-a placut asa ca a inceput o luuunga cautare a retetei, ca doar nu se putea sa nu-l incercam si acasa! Dupa un research adevarat, am gasit ce vroiam, doar ca surpriza, se numea "cusma lui Guguta" :)) Desertul e specific basarabiei, l-am gasit pe cateva site-uri din Republica Moldova, si am preluat cateva idei din fiecare reteta gasita, iar rezultatul a fost superb :D
Pentru un tort generos, cam 8 portii, avem nevoie de:
- 2 - 3 borcane compot visine
- 550 g faina
- 1 ou
- 30 ml coniac
- 200 g unt
- 250 g + 600 g smantana
- 100 g zahar pudra
- 250 g mascarpone
- 1 lingurite coaja de lamaie cu zahar
- 1 praf de copt
- ciocolata rasa sau bilute de ciocolata (optional)
Mod de preparare:
Untul foarte rece, taiat bucatele mici, il amestecam cu faina, praful de copt, oul, coniacul si 200g smantana. Framantam repede, astfel incat ingredientele sa nu se incalzeasca, pana obtinem un aluat elastic, pe care il acoperim si il lasam la frigider cam o ora. In acest timp ne innegrim pe degete, sau rugam pe cineva :D, si scoatem samburii de la visinele din compot. Noi am folosit 2,5 borcane de 800 g de compot, adica multe visine :)) Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in 15 parti egale; e util sa folositi un cantar de bucatarieca sa le faceti cat mai apropiate ca greutate. Lasam afara 3 - 4 bilute astfel formate, iar pe restul le tinem la frigider cat timp le modelam pe primele. Aluatul trebuie sa fie rece ca sa fie usor de lucrat, altfel devine lipicios.
Luam o biluta, o modelam cu palmele pana obtinem un rulou, pe care il intindem cu facaletul intr-o fasie destul de ingusta, si lunga cat sa incapa in tava. Asezam un sir de visine si lipim capetele de aluat deasupra fructelor. Procedam la fel cu restul bilelor de aluat, pana umplem tava, in care am pus hartie de copt, cu betigase de aluat si visine. Noi am copt o data 8 si o data 7 betigase. Dam la cuptor pentru 40 - 50 min, la foc potrivit, 180 de grade, pana cand sunt rumenite. Le lasam sa se raceasca si pregatim crema.
Amestecam cele 600 g de smantana cu mascarpone, zaharul pudra si coaja de lamaie. Asezam betigasele pe un platou: 5 la baza, apoi 4, 3, 2 si 1. Peste fiecare "nivel" turnam crema fara retinere :)) Imbracam tortul si la suprafata in crema, nu insistam la capete, pentru ca le vom taia. Punem tortul la frigider pentru 9 - 10 ore, pentru ca betigasele sa se insiropeze. Inainte de a-l servi, taiem capetele si presaram ciocolata, pas peste care noi am sarit, tortul este excelent si asa, simplu. Caloriile sunt cam 270 la 100 de grame, acceptabil daca ne gandim cata smantana e aici, asa ca am folosit-o pe cea mai slaba.
Mai multe retete savuroase puteti descoperi pe blogul furnicuti.blogspot.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară