Pestele a fost intotdeauna preferatul meu, pentru gatit si de ce nu, pentru experimentat. De ce ? Pestele este deosebit de gustos daca este preparat cu pricepere si pasiune. Se prepara relativ usor si destul de repede.

Gheorghe Popa te invata pas cu pas cum sa pregatesti o reteta delicioasa pe baza de peste.

Pestele a fost intotdeauna preferatul meu, pentru gatit si de ce nu, pentru experimentat. De ce ? Pestele este deosebit de gustos daca este preparat cu pricepere si pasiune. Se prepara relativ usor si destul de repede. Chiar daca are oase se poate folosi file-ul de peste pentru retete sofisticate (vorba vine) si ceea ce ramane se poate fierbe impreuna cu legume si obtine zeama pentru un bors din peste nemaipomenit. Eu prefer pestele gatit intreg. Poti cumpara doar file de peste sau trunchi de peste, care au oase putine. Poti cumpara stiuca, salau, somn mare, cod, somon care au cartilagii sau oase foarte putine si de regula, mari.

Pentru chiftelute cel mai potrivit este codul, pangasius, stiuca, salaul, inghetat sau proaspat, cu cap sau si mai bine, decapitat.

Daca este congelat, se lasa pestele sa se dezghete singur, la rece, in frigider. Se scurge bine de apa. Se scoate carnea de pe oase/ cartilagii, cautand cu migala, cele mai mici oscioare, pentru a nu avea surprize cand vei manca. Daca mai scapa cate un oscior nu-i bai, se va “fragezi” prin preparare si se va digera usor in stomac. Oricum sunt sanse putine sa-ti ramana “infipt” in gatlej. Daca totusi se intampla, sa ai la indemana niste coaja de paine, pe care sa o inghiti cat de repede vei putea pentru a impinge osciorul in stomac. :(

Carnea de peste se da prin masina de tocat carne sau se taie marunt cu cutitul. Prefer cutitul pentru ca ies bucatile consistente, le vezi si le simti savoarea. Se rade un morcov mic si o ceapa alba, mica. Se taie fin o legatura de patrunjel verde si o legatura de marar verde. Se amesteca toate ingredientele, impreuna cu 2-3 oua cu galbenusul auriu, cumparate de la tarani, din piata. Se pune sare si piper proaspat rasnite, boia dulce si boia iute, dupa gust sau dupa mesenii care se vor ospata. Atentie la copii, lor nu le place boiaua iute si nici piperul.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Chiftelute din peste cu ciuperci trase in unt.