Deserturi ca în copilărie nu se mai fac. În principal, pentru că nu mai suntem noi copii. Chiar dacă multe brutării sau cofetării artizanale ne promit în repetate rânduri „gustul copilăriei”, el întârzie să apară. Nu pentru că nu ar exista rețete, ci pentru că gustul din acea perioadă implica și multă emoție, context spațial și temporal, ceea ce îl face greu, spre imposibil de reprodus. Dar putem încerca. Așa că data viitoare când ”vrei ceva dulce”, alege să te inspiri din lista de mai jos, realizată pe baza unui vox pop spontan în birou, cu cele mai frecvente și gustoase dulciuri ale copilăriei. Enjoy!
1. Clătite cu gem sau dulceață
Clătitele sunt un desert clasic, omniprezent în copilăriile noastre, indiferent de zona în care am crescut. Fie că erau umplute cu gem, marmeladă sau dulceață, sau doar presărate cu zahăr pudră, clătitele aveau întotdeauna un gust special.
Pentru a pregăti aceste clătite, vei avea nevoie de:
- 2 ouă
- 250 g făină
- 500 ml lapte
- 50 g unt topit
- un praf de sare
- 2 linguri de zahăr
- orice gem sau dulceață din cămara mamei sau a bunicii
Se bat ouăle cu zahărul și sarea, apoi se adaugă laptele și făina treptat. Se amestecă bine pentru a obține o compoziție fină. Se prăjesc clătitele într-o tigaie antiaderentă și, la final, se umplu cu gemul sau dulceața ta preferată. Dacă o să bei și un pahar de lapte rece, e foarte posibil să îți amintească de momentele petrecute cu familia.
2. Salam de biscuiți cu ciocolată
Nu știu alții cum sunt, dar la noi în casă era nelipsit. Consistența sa fină și gustul intens de ciocolată îl fac un desert perfect pentru orice ocazie. Rețeta de mai jos este una clasică, care nu se va demoda niciodată, dar, dacă vrei să încerci și o variantă mult îmbunătățită, o recomandăm pe cea a lui Răzvan Exarhu, așa cum se făcea la el acasă, la Brăila.
Ingrediente:
- 400 g biscuiți simpli
- 150 g zahăr
- 100 g unt
- 200 g ciocolată
- 2 linguri de cacao
- 50 ml lapte
- esență de rom (opțional)
Mod de preparare:
- Se rup biscuiții în bucăți mici și se pun într-un bol mare.
- Într-o cratiță, se topesc untul și ciocolata împreună cu zahărul, laptele și cacaoa, până obții o compoziție omogenă.
- Se toarnă amestecul de ciocolată peste biscuiți și se amestecă bine.
- Se pune esența de rom, dacă îți place, și se formează un rulou din compoziția obținută.
- Ruloul se învelește în folie alimentară și se dă la frigider pentru cel puțin 4 ore, până se întărește.
- Se servește tăiat în felii subțiri.
3. Prăjitura cu mere și scorțișoară
Merele sunt un ingredient foarte simplu de folosit pentru prăjituri, iar combinația lor cu scorțișoara ne amintesc instantaneu în copilărie. Această prăjitură este simplu de preparat și are o aromă care ne aduce aminte de serile răcoroase de toamnă, când întreaga casă mirosea a mere coapte.
Ingrediente:
- 4 mere
- 200 g zahăr
- 250 g făină
- 1 plic praf de copt
- 2 ouă
- 100 g unt
- 1 linguriță scorțișoară
Mod de preparare:
- Merele se curăță de coajă și se taie cubulețe.
- Se bate untul cu zahărul până devine o cremă, apoi se adaugă ouăle, făina și praful de copt.
- Se amestecă bine, iar la final se adaugă merele tăiate și scorțișoara.
- Compoziția se pune într-o tavă unsă și se coace la 180°C timp de aproximativ 40 de minute.
- Se servește pudrată cu zahăr vanilat.
4. Papanași prăjiți cu smântână și dulceață
Dacă ai crescut în România, probabil că nu există sărbătoare sau eveniment major în familie, în care să nu fi mâncat papanasi homemade. Aceștia sunt, de obicei, prăjiți și serviți cu smântână și dulceață, iar combinația de texturi și gusturi este destul de greu de întâlnit în alte rețete.
Ingrediente:
- 500 g brânză de vaci
- 2 ouă
- 200 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriță vanilie
- 1 lingură zahăr vanilat
- ulei pentru prăjit
- smântână și dulceață pentru servire
Mod de preparare:
- Se amestecă brânza cu ouăle, zahărul, zahărul vanilat, făina și praful de copt.
- Se formează bile mici din aluat, iar în mijloc se face o mică adâncitură pentru a forma un “gălbenuș”.
- Papanasii se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins până devin aurii.
- Se servesc calzi, cu smântână și dulceață de visine sau de fructe de pădure.
5. Cornulete cu nucă
Cornulețele cu nucă sunt un alt desert care ne face să retrăim momentele copilăriei. Acestea sunt potrivite pentru gustări de zi cu zi sau pentru a face un desert rapid atunci când se anunță invitați și vrei să testezi cuptorul din bucătărie în loc să comanzi.
Ingrediente:
- 300 g făină
- 200 g unt
- 1 ou
- 100 g zahăr
- 1 linguriță esență de vanilie
- 150 g nuci măcinate
Mod de preparare:
- Se amestecă făina cu untul și oul, până se formează un aluat fraged.
- Se formează bile mici care se întind în formă de triunghiuri, iar la mijloc se pune o cantitate de nucă măcinată.
- Cornulețele se rulează și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 15-20 de minute.
- Se servesc pudrate cu zahăr vanilat.
Sursă imagine: unsplash.com
Crescând într-un mic oraș de munte, am avut mereu acces la resurse naturale și am învățat de la bunica mea secretele plantelor medicinale și ale rețetelor tradiționale. Această pasiune m-a condus către o carieră în...
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?