„Mi-a fost dor de bucătărie, de mirosul de cozonac, de liniștea care vine când gatesti cu sufletul.”, spune Andreea Olăraș pe contul său de Instagram.
VIDEO: Rețetă de cozonac de Paște
Ingrediente rețetă de cozonac de Paște:
Pentru aluat:
1 kg făină
1 linguriță sare
500 ml lapte călduț
15 g drojdie uscată
1 pliculeț coajă de portocală
1 pliculeț coajă de lămâie
250 g zahăr
Esență de vanilie (după gust)
150 g unt topit
4 gălbenușuri
Pentru umplutură:
4 albușuri mixate spumă
Un praf de sare
150 g zahăr
250 g nucă măcinată
70 g stafide
2 linguri mari de cacao
Esență de rom (după gust)
Mod de preparare rețetă de cozonac de Paște
Cozonacul Andreei Olăraș nu este doar gustos, ci și ușor de realizat. Iată care sunt pașii pentru a-l prepara:
Prepararea aluatului: Într-un bol mare, se amestecă făina cu sarea și se face o groapă în mijloc. Separat, se combină laptele călduț cu drojdia uscată, coaja de lămâie, coaja de portocală, zahărul, esența de vanilie, untul topit și gălbenușurile. După ce se obține o compoziție omogenă, se toarnă în gropița făcută în făină. Se lasă la dospit timp de 10-15 minute.
Frământarea: După dospire, se frământă aluatul timp de aproximativ 20 de minute. Acesta va deveni elastic și moale, gata să primească umplutura.
Dospiți aluatul: Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperiți-l cu un prosop. Lăsați-l la cald pentru 2 ore, frământându-l la fiecare 30 de minute timp de 5 minute.
Prepararea umpluturii: În timp ce aluatul dospește, pregătiți umplutura. Mixează albușurile cu un praf de sare până se formează o spumă fermă, apoi adăugați zahărul treptat. Încorporați nuca, stafidele, cacaoa și esența de rom până la omogenizare.
Formarea cozonacilor: Odată ce aluatul a dospit, împărțiți-l în 4 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat și puneți umplutura deasupra. Împletiți cozonacii, rezultând astfel 2 cozonaci.
Ungerea și coacerea: Ungem cozonacii cu un ou bătut amestecat cu puțin lapte. Opțional, se poate presăra mac, susan sau zahăr brun deasupra. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius timp de 45-60 de minute, fără ventilare, până devin aurii și își răspândesc aroma îmbietoare în întreaga casă.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?