Ingrediente:
5 cartofi mari
2 morcovi frumosi
2 ardei grasi (unul rosu, unul verde)
1 dovlecel
1 vanata mica
1 mar
150 g mazare
150 g fasole verde
5, 6 catei usturoi
2 cepe mari
150 g bame
200 g conopida
200 g varza dulce
1 legatura sau 2 de patrunjel verde
1 legatura marar
sare
piper
2, 3 rosii (sau 3, 4 linguri de bulion)
ulei
Preparare: Pentru ca mancarea sa iasa cu adevarat gustoasa, legumele trebuie sa fie proaspete, iar nu congelate. Se curata, se spala si se taie legumele in bucati mai mici. Cartofii, marul, dovlecelul, vanata se taie in cuburi mai mari, morcovii se taie rondele, conopida se desface in buchetele, ardeii si varza de taie fideluta, frunzele de patrunjel si marar se toaca marunt. Bamele se oparesc de la inceput in putina apa cu otet.
Intr-un vas se pune la incins uleiul. Peste ulei se adauga ceapa taiata solzisori care se lasa sa se caleasca pana cand devine aurie, dupa care se adauga morcovii, conopida si ardeii. Treptat, se adauga si restul de legume (mazarea, fasolea verde, bamele, cartofii, vanata, dovlecelul) dar si marul, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn (nu foarte des caci legumele se pot sfarma) si miscand usor cratita ca in cazul sarmalelor. Peste legume se adauga apa atat cat sa le acopere. Se adauga sare si piper dupa gust si rosiile sau bulionul desfacut cu putina apa, lasandu-se sa fiarba inabusit. Cratita se introduce la cuptor pentru 30-45 de minute, pana cand legumele sunt potrivit de fierte si sosul format a scazut considerabil. La final, cand mancarica este aproape gata, se adauga si usturoiul maruntit si verdeturile in ploaie.
4. Briam grecesc cu cartofi si dovlecei
Timp de preparare: 1 ora; Ingrediente: (pentru 4-6 portii, o portie continand aproximativ 250 calorii):
1 kg cartofi
2 dovlecei
½ kg rosii proaspete (sau rosii la borcan)
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?