10+1 retete delicioase pentru o masa de Craciun desavarsita in compania celor dragi: friptura de porc la tava, sarmalute traditionale, mancare taraneasca cu mamaliguta, rulada de cascaval, salata elvetiana, ciorba radauteana, piftie din ciolane de porc, pasteta de pasare, tort de portocale, cozonac neframantat, mosnegi de Craciun.

1. Friptura de porc la tava

Timp de preparare: 40-45 - min; Dificultate: redusa

Ingrediente:

- 2 kg carne porc (de preferat muschi sau pulpa);
- 4-5 linguri ulei;
- 1 capatana de usturoi;
- 1/2 pahar de vin rosu sec:
- 4-5 cartofi (de marime medie);
- 2 lingurite de "secretul gustului";
- 1 lingurita praf de piper alb:


- patrunjel proapat (pentru ornat)

Mod de preparare:

- se spala carnea foarte bine, se feliaza cu cutitul in felii cam de 2 degete.
- se unge tava cu 3 linguri de ulei, se asaza carnea in tava si se unge cu restul uleiului,dupa care se presara condimentele (piperul alb si "secretul gustului");
- usturoiul se curata si se dau pe raza toate mica cam 4-5 catei iar rezultatul se dizolva in 1 lungura de apa si se presara peste carne;
- se introduce tava in cuptor si se lasa la foc mic cam 15 minute dupa care se mareste focul: din cand in cand, se ia sos cu lingura si se pune peste carne;
- cand friptura este rumena, se ia vinul si se pune in tava,se mai lasa 5 minute si se stinge focul. Separat cartofii sunt fierti si curatati.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ Dezvoltarea armonioasă la copii: ce jocuri sunt potrivite? Specialiștii avertizează că sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control alergiile oculare?

ACUM INCHIPUITI-VA:

- un platou lung, in centru carnea feliata si rumenita,pe lateral jumatati de cartori fierti aburind,sosul pus cu lingura peste carne si cartofi,iar ornamentul se face cu patrunjel verde.

O reteta propusa de: Argentina Manu (manu_argentina2000)

2. Sarmalute traditionale

Timp de preparare: 90 - min; Dificultate: redusa

Ingrediente:

-1 kg carne tocata de vita si porc (pentru cei care nu tin regim, carnea de porc un pic mai grasa da un gust grozav!;
-4-5 cepe mari;
-0 canita cu orez (de 100 ml);
-un ou;
-o legatura patrunjel verde tocat;
-3-4 linguri bulion;
- putina afumatura pentru gust;
-varza murata;
- cimbru;
-piper negru;
-sare.
Atentie: nu se pun alte legume, de genul morcov, ardei gras, telina, etc!

Mod de preparare:

Se prajeste ceapa tocata (cu cat se pune mai multa ceapa prajita, cu atat ies mai gustoase sarmalele)in ulei (amestecat cu apa pentru o reteta dietetica). Orezul se umfla in prealabil, punandu-se la fiert pentru aproximativ 15 minute. Se amesteca astfel carnea tocata cu orezul umflat, ceapa undita, un ou, patrunjelul tocat, sare, piper si bulion dupa gust. Atunci cand se fac sarmale cu varza murata, se pune mai putin bulion. In caz contrar, se pune mai mult bulion (5-6 linguri) si se acresc sarmalele cu bors amestecat cu bulion.

De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Asociația pastel și Carrefour România au oferit Pedale Salvatoare persoanelor cu dizabilități locomotorii Cum să alegi componente pentru baia ta

Varza daca este prea acra si sarata se tine in prealabil in apa rece care se schimba de mai multe ori pana are un gust acru acceptabil. Se pregatesc frunzele pentru sarmale, taindu-le de dimensiuni potrivite si de nervuri. Se toaca nervurile si miezul si se pun pe fundul cratitei. Se presara putin cimbru si se pun cateva bucati de afumatura. Sarmalele se pregatesc astfel:

Se ia o frunza de varza si mai intai se strange putin in mana pentru ca sa curga apa , dupa care se intinde pe suprafata palmei si se pune o lingura de compozitie (dupa cum prefera fiecare marimea sarmalutelor). Se infasoara sarmalutele ca un sul, bagandu-se capetele la urma. Se asaza sarmalutele in vasul pregatit, avad grija sa mai adaugam cate pitin cimbru si afumatura. La final se acopera cratita cu frunze intregi si se pune la fiert prin adaugare de la inceput de apa clocotita (oul si carnea vor coagula ceea ce nu va permite ca sarmalutele sa se desfaca la fiert.

Elevii Școlii Quantum din București au obținut locuri fruntașe la MATHLETICS, cea mai mare competiție online de matematică din lume, datorită unui model nou de învățare Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie! 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii

Se pot fierbe pe foc mic sau in cuptor, adaugandu-se cate un pic de apa fiarta, daca este necesar. Scuzati amanuntele, insa ma enerveaza sa vad retete de sarmale cu varza murata si in care se recomanda la urma sa se mai acreasca si cu bors sau ca se pune apa si apoi se pun la fiert sarmale.

O reteta propusa de: Lucica Matei (mateilucia)

3. Mancare taraneasca cu mamaliguta

Timp de preparare: 30 min; Dificultate: redusa

Ingrediente:

* mamaliguta moale


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri