INGREDIENTE NECESARE PENTRU PENNE CU BRANZA, LA CUPTOR:
paste fainoase (pene, sfredele, melcisori, macaroane, spaghete, etc.), branza de vaci (proaspata), branza de burduf, branza telemea de vaca/ oaie (sarata), cascaval afumat, smantana grasa, lapte dulce, unt proaspat, sare grunjoasa, ulei de floarea soarelui.
MOD DE PREPARARE PENNE CU BRANZA, LA CUPTOR:
Penele se fierb in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa. Fel de fel de idei pentru fierberea pastelor fainoase! Daca este unanim acceptata fierberea pastelor fainoase in apa clocotita, nu acelasi lucru se poate spune despre adaugarea de sare grunjoasa si/ sau ulei de masline/ ulei de floarea soarelui. Fierberea pastelor dureaza cu 1-2 minute mai putin decat scrie pe pachetul cu paste fainoase, daca facem salata si atata cat scrie pe pachet daca facem pastele la cuptor. Eu pun doar sare grunjoasa in apa fiarta.
Penele fierte se pun la scurs intr-o sita. Se trec prin jet de apa rece. Daca ulterior fierberii, pastele fainoase se calesc in unt/ ulei de masline plus unt, pastele nu se scurg complet si nu se spala cu apa rece. Se pun direct, folosind o spumiera, in tigaia in care se calesc. Apa nescursa complet din paste va fi „supta” de paste, impreuna cu lichidul de calire si sosul utilizat, astfel incat savoarea preparatului va fi garantata spre deliciul gurmanzilor asezati in jurul mesei. Daca pastele se pun ulterior la cuptor, acestea se spala sub jet de apa rece, dupa fierbere si se lasa la scurs, pentru ca preparatul sa nu contina lichid prea mult.
Penele scurse de apa se pun intr-un vas de copt, unde se amesteca cu putin unt topit plus ulei de masline pentru a evita lipirea penelor. Intr-un vas din inox se incalzeste lapte dulce si smantana grasa pana aproape de fierbere.
Cand amestecul de lapte si smantana este aproape de fierbere se adauga branza dulce (faramitata), branza sarata data pe razatoarea mare si branza de burduf maruntita. Se poate adauga si putin unt proaspat.
Amestecul se omogenizeaza folosind telul sau o lingura din lemn, fara a se fierbe.
Amestecul lichid se adauga deasupra pastelor fainoase, avand grija sa patrunda peste tot, in vasul de copt, umpland golurile. Ne folosim de o lingura de lemn pentru repartizarea amestecului lichid in vasul de copt.
Deasupra pastelor se adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mare. Se pun cateva bucati de unt propaspat, printre pastele fierte si putin branza sarata, data pe razatoarea mare.
Atentie la proportia dintre branza sarata si cascaval afumat in amestecul utilizat ! Cascavalul afumat si telemeaua sunt de regula, destul de sarate, motiv pentru care, deasupra pastelor amestecate cu lichidul fierbinte, se mai adauga branza sarata doar daca este nevoie.
Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Coacerea se urmareste prin fereastra cuptorului aragazului. Cand pastele fainoase sunt rumenite (crocante), preparatul este gata. Vasul de copt se scoate din cuptorul aragazului folosind manusi groase de bucatarie si se lasa sa se odihneasca 5 minute, timp in care lichidul din tava va fi absorbit complet de pastele fainoase.
Preparatul se serveste cald, cu sau fara smantana deasupra.
Variante de preparare! Acest preparat, daca nu se foloseste branza de burduf, doar braza dulce si putina branza sarata, iar cascavalul este proaspat, neafumat, poate fi servit si ca ceva dulce, la desert, in special daca se adauga si stafide in amestecul de branza.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati – preparatele din bucataria voastra nu au cum sa nu fie gustoase, atata timp cat pregatirea se face cu multa dragoste pentru cei din jurul mesei. Numai insistenta va poate garanta reusita!
Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.despremancare.ro/
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară