Pastele este o sarbatoare frumoasa ce aduce impreuna intreaga familie. Aduce impreuna intreaga familie la masa! Pentru stim cu totii cat de incarcata este masa de Paste. Atat de incarcata, incat, aceasta sarbatoare este departe de a fi despre impacare, pace si liniste, ci este despre mancare multa, burti balonate si diete drastice in urmatoarele zile.

La aperitiv, pregateste un platouas cu oua rosii cu ceapa verde si ridichi, masline, o salata de boeuf cu putina maioneza si putina telemea. Pastreaza salata de vinete si drobul pentru a doua zi. Sau, alternativa la salata de boeuf ai salata de cruditati cu ou sau o salata energizanta cu legume si sos de iaurt. Ficatul tau va fi tare fericit de aceasta decizie. Ideal ar fi sa-l servesti pe la ora 10-11. Dupa asta, iesi la o plimbare prin cartier sau prin parc. Sau viziteaza o ruda apropiata. Plimbare pe jos, in aer liber, desigur.

oua rosii

Daca alegi sa pregatesti friptura, pentru ca nu-i asa, nu exista sarbatoare romaneasca fara o friptura, renunta macar la garnitura de cartofi si pune langa ea doar o salata. O salata usoara realizata din salata verde, ridichi, ceapa verde si castravete. Uite 3 motive pentru care o salata e mult mai potrivita pentru friptura decat traditionala garnitura de cartofi: ingredientele pentru salata sunt mult mai ieftine, mai ales daca le iei din piata, durata de preparare mult mai mica (10 minute), are putine calorii! O alta optiune ar fi sa pregatesti un peste la cuptor. Somon, pastrav, tu decizi. Stomacul te va felicita pentru decizie.

Sfatul nostru ar fi sa alegi intre pasca si cozonac. E destul de greu pentru stomacul tau sa le suporte pe amandoua. E de inteles pofta de o felie de cozonac cald sau cea de o felie de pasca cu branza si stafide, dar in momente ca acesta, e bine sa ai in vedere si dorintele stomacului tau.

Daca te simti deja balonat, spune pas desertului. Chiar daca te-ai chinuit o juma de zi sa-l prepari, nu te forta, nimic bun nu se va intampla. Daca esti in vizita, nu vei pierde puncte in fata gospodinei care l-a pregatit, felicit-o pentru restul mancarii si scuza-te intr-un mod placut si amuzant ca stomacul tau este foarte bine in momentul respectiv si ca nu vrei sa-l deranjezi.

In ceea ce priveste paharele, stim ca este uimitor cate sticle de vin incap in ele, dar incearca sa te rezumi doar la unu, doua. Nu esti la vreo paranghelie, e doar o intalnire de familie, intr-un cadru decent.

Credem ca exista viata dupa sarbatorile de Paste, credem ca exista meniu decent pentru a sarbatori aceasta zi. Credem ca ne putem bucura de ea fara intervenitii la 112, fara ca peste 3 zile sa ne facem programare la nutritionist, fara ca peste 3 zile sa o sunam pe matusa care ne-a povestit cum a slabit ea in 2 kg in 5 zile, fara ca peste 3 zile sa dam iama la magazinele cu haine sa luam rochii cu un numar mai mare.

Oameni buni, bucurati-va de sarbatori in mod civilizat, ciocniti un ou cu cei dragi si impartiti o felie de cozonac celor care nu au. Asta inseamna adevarata sarbatoare. Iar daca va simtiti ca ati exagerat la felul doi sau la desert, cel mai bun digestiv, mai bun decat ceaiul verde, apa cu lamaie sau ceaiul de ghimbir este o plimbare, pe jos, timp de o ora. Echilbru in farfurie si in minte, asta sa va aduca Pastele aceasta!

Un articol de Diana Chitu.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cum sa mananci de Paste, ca sa nu tii dieta dupa.