12:04, 9 Aprilie 2015 publicat în Retete culinare

Traditia incondeierii oualor in Bucovina este o arta mostenita din mosi stramosi si se practica in Joia Mare de dinainta Pastelui. Este o arta pe care oamenii din Bucovina o respecta cu sfintenie si este inspirata din costumele populare, din motivele traditionale si din natura.

In Bucovina, traditia vopsitului oualor a fost ridicata la rangul de arta. Costumele traditionale, motivele pictate pe casele lor, dar si natura au devenit surse de inspiratie care au dus la crearea unor adevarate opere de arta care trimit la bucuria invierii naturii. O intreaga traditie pastrata de-a lungul sutelor de ani se ascunde in modelele si culorile oualor incondeiate.

Tehnica folosita este cea a impistruirii cu ceara naturala de albine, foarte complexa si extrem de greu de realizat sau de reprodus. Se lucreaza cu oua de gaina, de rata, de gasca si chiar de strut. Culorile folosite sunt: alb - care simbolizeaza viata, cerul, galben, care simbolizeaza painea cea de toate zilele, rosu, inseamnand viata, sangele, iar negru pamantul. Fiecare ou incondeiat in felul sau are o seminificatie.

Citeste si:
Ghid de urmat pentru a avea o dantură sănătoasă și un zâmbet tânăr
Ghid de urmat pentru a avea o...

Urmareste povestea oualor incondeiate din Ciocanesti, Bucovina in video-reportajul de mai jos:

Citeste si:
Trucuri pentru a te menține la greutatea corporală dorită
Trucuri pentru a te menține...


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri