IN ACEST ARTICOL:
Este o prajitura de post, foarte usor de facut si absolut delicioasa!

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru prajitura de post cu foi si gem:

Foi:

  • 300g cartofi fierti (2 cartofi marisori si jumatate)
  • 250g margarina pentru prajituri (recomand Unirea)
  • 150g zahar
  • 450g faina
  • 1 plic praf de copt

Umplutura:

  • 400g gem de caise
  • 100g miez de nuca

Glazura:

  • 150g ciocolata amaruie (eu am folosit Kandia cu 55% cacao)
  • 1 lingura ulei

Mod de preparare prajitura de post cu foi si gem:

Tava folosita este tava de la aragaz si are dimensiunile 30 X 35 cm. Cartofii i-am fiert, i-am curatat de coaja si abia apoi i-am cantarit sa am 300g pentru reteta. Margarina, lasata din vreme sa ajunga la temperatura camerei, am mixat-o cu zaharul.

Cartofii fierti i-am transformat in piure si i-am adaugat in bol, peste margarina mixata. Am continuat mixarea pana cand compozitia a devenit omogena.

Faina am amestecat-o cu praful de copt, apoi am incorporat-o in amestecul din castron. La inceput am amestecat cu o lingura, apoi am framantat un pic cu mana, pana cand coca a devenit neteda si s-a desprins de pe peretii vasului.

Coca obtinuta am impartit-o in trei parti egale. Fiecare bila de aluat am intins-o pe un placaj presarat cu faina intr-o foaie subtire, de dimensiunea tavii in care urma sa coc prajitura. Tava am uns-o cu putin ulei si am pudrat-o cu faina. Am rulat cu grija foaia de aluat pe facalet si am transferat-o in tava. Am taiat marginile foii cu un cutit.

Intr-un castron am amestecat bine gemul de caise cu miezul de nuca macinat. Peste foaia intinsa in tava am nivelat jumatate din amestecul de gem cu nuca. Am acoperit gemul cu a doua foaie de aluat si am repetat procedeul inca o data.

Dupa ce am asezat in tava ultima foaie de aluat, am intepat prajitura in mai multe locuri cu o furculita, avand grija sa intep pana la fundul tavii.

Tava astfel pregatita am bagat-o in cuptorul fierbinte, pe raftul de sus, la foc mediu, pentru 45 minute.
Doamne, ce bine mirosea la noi in casa! Sa nu va fie teama ca foaia din mijloc ramane cruda, pentru ca nu este cazul! Prajitura se coace exact cat trebuie si cum trebuie.

Peste prajitura am nivelat ciocolata topita la microunde si amestecata bine cu o lingura de ulei (pentru luciu). Am lasat-o sa se raceasca un pic, apoi am taiat-o si am servit-o mesenilor, care deja dadeau tarcoale cu insistenta.

O reteta recomandata de blogul cristina-cristinasworld.blogspot.ro/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri