Dificultate: medie
Reteta pentru 10 gogosi mari :
- 600 g faina pt paine 650
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- 70 g zahar
- 220 ml lapte cald
- 4 galbenusuri de ou
- 70 g unt
- 50 ml ulei
- coaja de la 1 portocala
- zahar vanilat
- 1/2 lingurita sare
Pentru umplutura de ciocolata:
- 300 g ciocolata neagra
- 50 g zahar
- 100 ml smantana lichida
- 1 galbenus de ou
- zahar vanilat dupa gust
- 3-4 picaturi esenta de rom
Pentru uns:
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura de lapte
Mod de preparare gogosi cu ciocolata la cuptor:
Eu am folosit drojdie proaspata ca sa isa mai pufoase. Am zdrobit drojdia intr-un castronel. Dupa care am amestecat-o cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si 4 linguri de lapte cald din toata cantitatea de lapte, am acoperit-o cu un servetel lasat-o sa dospeasca pentru 10 minute. Intr-un castron mare am pus mai intai sarea (ca sa nu intre in contact direct cu drojdia) peste care am pus faina cernuta de 2 ori, am facut o gropita in mijlocul fainii si am adaugat galbenusurile, drojdia dospita, zaharul si zaharul vanilat, coaja de portocala si uleiul, dupa care am inceput sa framant incet, adaugand treptat laptele cald.
Am framantat cam 5 minute pana am obtinut un aluat compact, dupa care am inceput sa adaug cate o lingura de unt topit. Nu am adaugat alta lingura de unt topit pana ce untul adaugat anterior nu a fost complet incorporat in aluat. Operatiunea framantat mi-a luat cam 30 de minute.
Am obtinut un aluat moale si nelipicios, usor grasut de la unt. Puteti face aluatul si la masina de paine sau la un robot de bucatarie. Eu l-am framantat de mana.
L-am asezat intr-un castron uns cu putin ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat sa dospeasca in loc cald timp de o ora.
Dupa o ora, arata cam asa:
Am rasturnat aluatul pe masa de lucru, l-am mai framantat cam 3-4 minute pentru a scoate tot aerul din el.
Ciocolata este bine sa o pregatiti cel mai bine cu cateva ore inainte sau cel mai bine ziua anterioara. Din ea se face umplutura, care se aseamana foarte bine cu cea de trufe de ciocolata. :)
Intr-o craticioara am pus smantana lichida impreuna cu zaharul si am adus la punctul de fierbere. Am luat craticioara de pe foc, am pus imediat ciocolata neagra rupta bucati si am amestecat energic pana am obtinut o compozitie fina si matasoasa. Am adaugat si galbenusul de ou impreuna cu zaharul vanilat si esenta de rom. Dupa ce am amestecat bine de tot, am lasat compozitia sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care am dat-o la frigider pana a doua zi.
A doua zi ciocolata a fost tare am putut sa o modelez bilute ca in poza de mai jos. Am format 10 bilute de marimea unei mingi de ping pong.
Pentru ca gogosile sa iasa toate egale, am cantarit tot aluatul si l-am impartit in mod egal. Pentru fiecare gogoasa din aceasta am calculat cate o bucata de aluat cam de 110 g fiecare. Voi le puteti face mai mici si bineinteles, vor iesi mai multe.
Am luat o bucata de aluat de 110 g, am presat-o cu podul palmei si am pus o mingiuta de ciocolata in centrul ei. Am inchis mingea de aluat, si am avut grija sa strang bine aluatul fara sa faca cute ca sa nu iasa ciocolata in timpul coacerii.
Astea sunt gogosile formate si puse pe tava inainte de dospit. Le-am pus pe tava de copt acoperita cu hartie de copt si le-am lasat la dospit 20 de minute. Am incins cuptorul la 190 grade Celsius, am uns gogosile cu galbenusul amestecat cu lapte si le-am dat la cuptor pentru 25 de minute. Voi va stiti cuptorul cum coace, 25-30 de minute sunt de ajuns pentru copt gogosile astea.
Le-am lasat sa se raceasca usor pe un gratar de bucatarie. N-o fi fost bine, dar le-am servit caldute.
O reteta recomandata de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro/
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară