Acest preparat este considerat in bucataria familiei mele, ca fiind unul dintre cele mai rafinate si elaborate.

Prepararea retetei are si scopul de a verifica, daca s-au murat suficient de bine castravetii pusi in saramura pe la sfarsitul lunii august. Este bine de stiut acest lucru, pentru a stabili “ordinea de atac” a muraturilor, nelipsite de pe masa inca de pe la inceputul lunii noiembrie, cand sezonul legumelor proaspete, romanesti, este deja depasit. Castravetii in saramura, atunci cand se acresc prea tare, nu vor mai fi la fel de savurosi si vor putea altera delicatetea acestui preparat.

Exista un mic secret culinar! Daca acesti castraveti pusi in saramura sunt deja murati prea tare (destul de acri si in plus si cam sarati), se pot adauga in reteta castraveti proaspeti, care vor atenua din acreala si saratura, preparatul ramanand aproape, la fel de delicios. Gurmetii profesionisti, chiar daca vor sesiza acest mic truc, nu vor putea, sa nu aprecieze cum se cuvine acest preparat deosebit.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Mâncarea românilor de 1 Mai, trimisă cu tonele în străinătate. „Clienții și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele de mici”

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de rata, castraveti murati in saramura, ceapa, usturoi, rosii, ardei gras, marar verde, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, untura de pasare/ ulei de floarea soarelui.

Din propria experienta ! Este de preferat ca pulpele de rata sa fie proaspete sau refrigerate. Congelarea pasarilor si in special a ratelor si a gastelor, modifica oarecum gustul preparatelor facuta cu carnea decongelata, decongelarea fiind, de cele mai multe ori, obligatorie pentru a marina carnea, stiut fiind ca aceste pasari au, in general, o carne destul de fada.

Ce castraveti se folosesc in reteta ? Se alege din camara un borcan de castraveti in saramura, in care saramura s-a limpezit si in care eventualele depuneri (impuritati din sarea grunjoasa utilizata la murare) sunt adunate pe fundul borcanului.

Pulpele de rata se cresteaza cu un cutit bine ascutit si se asezoneaza cu sare grunjoasa si foarte putin piper boabe (nu este obligatoriu piperul) proaspat macinat.

Secretul fragezirii carnii folosite in reteta! Se palpeaza pulpele de rata pentra ca sarea grunjoasa sa patrunda prin crestaturi.Pulpele de rata se prajesc intr-o tigaie bine incinsa, asezandu-le mai intai cu partea crestata spre tigaie, pentru ca grasimea de pasare sa se stranga in tigaie si sa contribuie la operatia de prajire.

Daca rata a fost mai slaba, se poate adauga in tigaie, pentru prajire, untura de pasare/ untura de rata.Cand in tigaie se strange untura (fara a se arde pulpele), se intorc pulpele, folosind un cleste de bucatarie si se prajesc pulpele (doar cat sa devina usor aramii) si pe aceasta parte.

Pulpele de rata prajite, se scot din tigaie pe o farfurie si se acopera pentru a fi pastrate calde. In untura de rata, ramasa in tigaie si pusa intr-o cratita, se calesc ceapa taiata solzi si ardeiul gras feliat subtire.

Cand ceapa s-a muiat, se adauga rosiile taiate felii. Cine doreste un sos mai fin, poate sa decojeasca rosiile inainte de feliere (folosind un cutit bine ascutit), dupa ce a trecut legumele prin jet de apa calduta sau le-a scufundat in apa clocotinda (folosind o spumiera sau o sita), timp de 10-15 secunde.

Se amesteca legumele, folosind o lingura de lemn. Se lasa la foc potrivit pentru formarea unui sos de rosii consistent.

Cand s-a format suficient sos de rosii, se adauga pulpele de rata, care se acopera cu sos. In cratita se adauga piper boabe, foi de dafin si 1-2 catei de usturoi, feliati subtire.

Cratita se acopera cu capacul si ingredientele se fierb la foc potrivit, pana se moaie carnea de rata. In cratita se adauga castraveti murati in saramura, intregi (daca sunt mai mici) sau taiati in fasii, pe lung, daca sunt castraveti mai mari.

De tinut minte! Inainte de a-i adauga in preparat, castravetii se spala sub cateva jeturi de apa rece. Nu este nicio greseala, daca se tin 15-20 de minute in apa rece cu gheata, pentru a se desara putin. Preparatul are destula sare, de la sarea grunjoasa adaugata pentru fragezirea pulpelor de rata, in timpul prajirii.

Se continua fierberea preparatului cateva minute, pentru omogenizarea gusturilor.

Un pahar cu vin alb, sec, rece, va face festinul desavarsit.

O reteta recomandata de blogul www.despremancare.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri