IN ACEST ARTICOL:
O idee excelenta pentru pranzul de astazi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un somon intreg, de 1-1,5 Kg/ bucata, conopida, morcovi, ardei gras, praz, usturoi, ciuperci, lamai, portocale, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline, unt proaspat, smantana grasa, vin alb, sec, cimbru, verdeata (marar, patrunjel, busuioc), ardei iute/ fulgi de ardei iute.

Pestele curatat de solzi si la interior se spala sub jet de apa rece si se sterge cu un prosop uscat/ hartie absorbanta.

Conopida (capatana intreaga), curatata de excesul de frunze, cu cotorul taiat si scobita putin la cotor, se pune intreaga, la fiert, intr-un vas cu apa rece, sare grunjoasa si putina zeama de lamaie.

De ce picuram putina zeama de lamaie ? Zeama de lamaie va pastra conopida alba. Fierberea dureaza in functie de marimea conopidei. Conopida nu trebuie fiarta prea mult, doar cat sa intre usor varful cutitului in cotor.

Pestele, asezat pe o folie din staniol, se unge cu ulei de masline si se asezoneaza, la interior si la exterior, cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat. Se toarna zeama de lamaie. Se palpeaza pentru a se distribui ingredientele uniform. Se pot adauga cateva firisoare de fulgi de ardei iute (uscat) sau felii subtiri de ardei iute proaspat/ conservat in otet.

De ce impachetam pestele in folie ? Folia din staniol se strange/ se impacheteaza, avand grija, sa se inchida bine la capete. Se poate adauga o noua folie din aluminiu care sa o invaluie uniform pe prima. Pestele se va pregati astfel la abur, in suc propriu, luand aroma condimentelor.

Pestele invelit in folie, bina stransa la capete, pentru a nu iesi sosul care se va forma in timpul coacerii, se aseaza intr-o tava de copt si se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Coacerea este in functie de marimea pestelui si de focul din cuptor, nu mai mult de 30-40 de minute pentru un peste de 1-1,5 Kg.

Conopida fiarta se scoate pe o farfurie si se lasa sa se raceasca. Legumele (morcovi, praz, ardei gras, patrunjel, pastarnac, etc.) se feliaza/ se taie rondele mari, rotunde sau ovale/ se taie betisoare, dupa preferintele gospodinei si se calesc impreuna cu ciupercile feliate/ taiate rondele/ lasate intregi, ciupercile mici, intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Se asezoneaza cu piper proaspat macinat, cimbru uscat si sare grunjoasa. Se picura zeama de lamaie si vin alb, sec. Se amesteca folosind o lingura din lemn. Legumele se calesc doar putin, fara a se muia complet.

Se adauga unt proaspat si verdeata tocata marunt. Amestecul se omogenizeaza cu lingura din lemn. Din conopida fiarta se scot, folosind un cutit bine ascutit, buchetele de conopida care se adauga in tigaie si se calesc impreuna cu celelalte legume si ciuperci.

Preparatul se serveste cald, cu/ fara paine prajita, la alegerea mesenilor.

In urma coacerii in cuptor, pestele isi va lasa un sos delicios, care trebuie folosit ca atare, pus cu generozitate peste legumele calite (adevaratii gurmeti vor fi incantati).

Putina paine nu strica, pentru a se muia in fantasticul sos format din legume si peste plus zeama de citrice. Doritorii mai pot stoarce pe peste, zeama de lamaie si/ sau zeama de portocale.

Un pahar de vin alb, sec, servit cu paharul aburind, va insoti un festin desavarsit.

Din conopida ramasa se va face o minunata salata din conopida inmiresmata. Gurmanazii in devenire vor fi castigati pentru acest preparat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele este usor de preparat, se face rapid, este gustos si sanatos. Servit de 1-2 ori pe saptamana este sanatate curata.

O reteta testata si recomandata de blogul www.despremancare.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri