Cum toate drumurile mele, plecand de acasa sau venind spre casa, trec prin piata (avantaj ca stau in imediata apropiere a pietei), de data aceasta, am zarit niste vinete albe, lunguiete, care imi faceau cu ochiul de pe taraba, indemnandu-ma, sa le testez. Erau si niste vinete tarcate, alb cu violet, lunguiete, dar si niste vinete albe si violete, rotunde, pe care doar le-am inregistrat in vizor, dar in viitor mi-am propus, sa le incerc si pe acestea; ar merge umplute cu ceva carne.

Ingrediente de trebuinta in reteta: vinete, ardei gras, ardei capia, ceapa, usturoi, rosii, patrunjel verde si busuioc verde, branza de oaie, cascaval afumat, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin.

Cum se prepara? Vinetele se spinteca in lung (in fasii groase, fara a desprinde fasiile de cotor), folosind varful unui cutit bine ascutit. O parte din celelalte legume se feliaza in bucati ceva mai groase. Vinetele despicate se impaneaza cu felii de legume, asezate alternativ, cat mai strans. Vinetele astfel dichisite se aseaza imtr-un vas de ceramica uns cu ulei de masline.

Pentru un aspect de vitrina ! Daca v-a scapat cumva cutitul mai mult si feliile de vinete risca sa se rupa de cotor in timpul coacerii, nu este nicio greseala daca, dupa impanarea vinetelor cu legume, acestea se leaga la exterior, nu prea strans, cu sfoara de bucatarie.

Intr-o tigaie cu margini inalte, se calesc in ulei de masline, ardei gras, ardei capia, ceapa si usturoi, taiate cubulete sau felii subtiri. Legumele nu trebuie calite prea mult, doar cat sa se moaie putin ceapa. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, dupa gust. Se adauga 2-3 frunze de dafin.

Rosiile trecute prin jet de apa calduta, se decojesc si se taie marunt. Se adauga peste legumele calite. Nu este o greseala daca rosiile se taie felii si nu se decojesc. Va dura mai mult timp, pana se va forma sosul de rosii.

Se continua calirea legumelor pana incepe sa se formeze sosul de rosii, dar fara ca legumele sa se faca praf.

Amestecul de legume calite se adauga peste vinetele impanate cu legume, asezate in vasul de copt. Vasul de copt se acopera cu o hartie de copt, umezita cu apa si stoarsa, pentru ca legumele sa se coaca in cuptor, in abur.

Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru 15-20 de minute. Branza si cascavalul afumat se dau pe razatoarea mare. Verdeata (patrunjel si busuioc) se toaca marunt.Se scoate vasul de copt din cuptorul aragazului folosind manusi de bucatarie si/ sau niste carpe groase. Se indeparteaza hartia de copt. Legumele trebuie sa arate doar, a fi putin calite. Se adauga branzeturile date pe razatoare si verdeata (patrunjel si busuioc) tocata marunt.

Vasul se reintroduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, fara a mai pune deasupra hartia de copt.

Nu uita, sa te uiti prin geamul din usa cuptorului aragazului ! Cand branza s-a topit si deasupra preparatul este aramiu, se scoate vasul de copt din cuptor, folosind manusi de bucatarie.

Un pahar de vin alb, sec, rece, merge de minune si festinul poate sa inceapa.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.despremancare.ro/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri