Un desert ce nu mai are nevoie de prezentare. Inceaca varianta cu nuca de cocos si esenta de trandafiri.

cozonac cu cocos

Dificultate: ridicata

Ingrediente necesare pentru cozonac cu cocos si trandafiri:

Pentru aluatul de cozonac:

  • 200 ml lapte
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • 100 grame unt topit
  • 600 grame faina alba de grau
  • 100 grame zahar pudra
  • 75 grame fulgi de cocos
  • ½ lingurita esenta trandafiri
  • 1 pliculet drojdie uscata (7 grame)

Pentru trandafiri:
2 oua

  • 2 linguri cu varf unt
  • 150 gr. zahar pudra
  • 1 lingura miere
  • cateva picaturi esenta de trandafiri
  • cateva picaturi apa de flori de portocal
  • 1/2 pliculet praf de copt
  • faina cat cuprinde

Mod de preparare cozonac cu cocos si trandafiri:

Cea mai simpla metoda de a obtine un aluat extrem de fin, elastic si bine framantat este sa folosim robotul de bucatarie, sau masina de paine (cum am facut si eu). Daca nu aveti la indemana aceste ustensile, aluatul se poate framanta si cu mana, astfel: intr-un bol se amesteca ingredientele uscate, apoi se face o gropita in mijlocul lor, se adauga ouale, laptele si restul de ingrediente si se framanta cu grija, pana cand aluatul nu se lipeste de mana. Dupa acest procedeu, aluatul se lasa la crescut intr-un loc ferit de curent si caldut (cuptorul nepornit poate fi un loc foarte bun)

Mai jos va redau procedeul pe care l-am urmat eu:
1. Se pun lichidele in cuva masinii de paine, apoi se adauga cele uscate (cu fulgilor de cocos). Se seteaza masina pe programul de framantat aluatul (15 minute).
2. Dupa ce programul s-a oprit, se adauga fulgii de cocos si se mai seteaza inca o data acelasi program.
3. Dupa scurgerea timpului, se seteaza masina pe programul dospire (90 minute in cazul meu).
4. Intre timp se prepara aluatul pentru trandafiri: toate ingredientele se amesteca in robot, sau la masina de paine; se formeaza un aluat elastic, care se lasa la rece 1 ora.
5. Aluatul se scoate din cuva masinii, se mai framanta cateva minute pe masa infainata putin si se aseaza intr-o tava tapetata cu unt .Se unge aluatul cu putin unt topit, sau ulei si se mai lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent, pana cand se umple forma (in acest scop eu am folosit cuptorul preincalzit, dar cu focul stins)
6. Se scoate aluatul fraged de la rece, se modeleaza trandafirasi si frunzulite, se aseaza peste aluatul dospit din tava si se introduce tava in cuptorul preincalzit.
7. Se coace cozonacul la foc mediu (175 grade), pana cand trece testul scobitorii (daca infigem o scobitoare in aluat, aceasta trebuie sa ramana curata atunci cand este scoasa din aluat). In plus, aluatul trebuie sa aiba o consistenta ferma si elastica la palpare.
8. Se scoate tava din cuptor, se lasa cozonacul 5 mi nute la racorit, dupa care se scoate cu grija din forma, se lasa pe un gratar la racit, dupa care se poate servi.

Aceasta reteta a fost oferita de blogul www.retetelemeledragi.com/


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cozonac cu cocos si trandafiri.