Supa de gaina cu rosii si galuste, ca la bunica acasa. Preparata cu toate ingredientele luate din piata. Incercati sa mergeti mai mult la piata si mai putin la supermarket, veti simti imediat diferenta.

Dificultate: medie

Ingrediente de trebuinta in reteta: spinarea de la gaina, tartita, pipota si inima gainii, varfurile aripilor, radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel), ceapa, verdeata (marar si patrunjel), ardei gras, rosii/ suc de rosii, gris, oua de gaina, sare grunjoasa, piper boabe.

Carnea se pune la fiert in apa rece si se aduna spuma formata cu o spumuitoare (de cele mai multe ori, cum gaina este crescuta in batatura casei, nu ai ce spuma sa aduni).

Cand apa cu carne a dat in fiert si dupa ce se aduna eventuala spuma formata, se pun la fiert si legumele intregi, urmand a fi taiate dupa ce fierb, inainte de servirea supei in farfurie.

Nu pot da un astfel de sfat in care nu cred ! In timpul fierberii, grasimea din carne se va strange la suprafata supei, formand un strat galben-portocaliu. Am vazut cum unii nutritionisti si chiar bucatari (dupa parerea mea, doar bucatari cu numele) recomanda strangerea grasimii cu lingura si aruncarea acesteia (doamne fereste de asa ceva) si chiar absorbtia totala a acesteia prin trecerea unor foi de hartie absorbanta pe suprafata racita a supei. Imi amintesc ca doctorul din copilaria mea o sfatuia pe mama, sa ne dea, noua copiilor, untura de pasare topita, intinsa pe paine prajita, cu putina sare, pentru a nu raci in anotimpul friguros si nu numai. Alergam prin zapada de 1 m, cat era ziua de mare, mancam la 4 dupa amiaza o paine cu untura de pasare si nu tuseam, nu raceam, nu aveam niciodata temperatura sau rosu in gat.

Se sparg 2 oua de gaina si se cerne grisul. Se adauga un praf de piper boabe, proaspat macinate.

De ce sa cernem grisul printr-o sita cat mai fina ? Cernerea se poate face prin strecuratoarea folosita la ceai. Grisul cumparat din market si nu numai grisul ci si faina, orezul, pesmetul pot avea tot felul de oua de ganganii sau chiar ganganii, ca doar nu o sa verifice comerciantii care le ambaleaza ce le vand producatorii; le-ar scadea profitul si asa imens.

Ouale se bat cu telul sau cu furculita si se inglobeaza grisul treptat, pana amestecul format devine o pasta care curge usor de pe tel/ furculita. Cand amestecul are consistenta dorita, se ia cu lingurita din amestec si se pune in supa clocotinda. Cand toate guguloaiele de galusti au fost puse in supa, se fierbe supa in continuare, la foc potrivit. Cand galustile sunt fierte, acestea se ridica la suprafata supei.

Cum se stopeaza pentru moment fierberea galustelor ? Se adauga in supa, putina apa rece, pentru a stopa fierberea galustelor si pentru ca acestea sa nu se faca praf. Se asteapta ca galustele sa iasa in totalitate, la suprafata supei.

In supa se adauga suc de rosii cum face sotia mea si/ sau suc proaspat facut din rosii decojite date pe razatoarea mare. Se continua fierberea supei la foc mic.

Se pregateste verdeata pentru supa, taiata mai mare. Verdeata se adauga in supa de rosii cu galuste si se lasa oala cu capacul pus, cateva minute.

Supa se serveste fierbinte cu verdeata proaspata, presarata deasupra.

Chiar daca este cald afara, merge o cescuta de tuica de puna, rece, pentru a se deschide apetitul. Gurmetii meseriasi ma vor aproba, cu siguranta.

O reteta testata si recomandata de blogul www.despremancare.ro/



Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri